Uwielbiam ziarno słonecznika a w panierce to dopiero coś. Pierś z kurczaka w takiej panierce jest soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz. Podałam je z sosem czosnkowym i pieczywem.SKŁADNIKI :1 duża pierś z kurczaka1 łyżeczka granulowanego czosnkusól, pieprz i słodka papryka do smaku1 szklanka ziarna słonecznika1-2 jajka3-4 łyżki mąkiolej do smażeniaSOS TZATZIKI :250 g jogurtu naturalnego greckiego1 ogórek2 ząbki czosnku1 płaska łyżeczka cukrusól, pieprz do smakukilka listków miętyPRZYGOTOWANIE :Mięso myjemy, osuszamy i tniemy w poprzek na kawałki. Doprawiamy przyprawami i obtaczamy w mące. W miseczce mieszamy jajka, słonecznik wsypujemy do głębokiego talerza. Filety panierujemy w jajku i słoneczniku, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony uważając aby ziarno się nie spiekło. Możemy piersi również krótko obsmażyć z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec. Unikniemy wtedy spieczenia się słonecznika.Ogórka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, lekko solimy i odkładamy na kilka minut.Do jogurtu dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyciśnięty z soku ogórek. Dokładnie mieszamy.Piersi przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki, podajemy z sosem i pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego.