Wykonanie
Kalafior smażony w cieście
pomidorowym to świetny pomysł na niecodzienną przekąskę. Smakuje rewelacyjnie na ciepło i zimno. Polecam podać go na przyjęcia, jako dodatek do obiadu lub zjadany sam. Przepis zaczerpnęłam ze strony smaker.pl jednak całkiem go zmieniłam.

SKŁADNIKI :1 mały
kalafior2
jajka1 i 1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki
przecieru pomidorowegosól do smaku1/2 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku
olej do głębokiego smażeniaPRZYGOTOWANIE :
Kalafior dzielimy na małe różyczki.
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy
mąkę i dodajemy wszystkie składniki łącznie z
przyprawami i
sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą.Ciasto nie może być za rzadkie ani za gęste, powinno
mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Każdy kawałek
kalafiora zanurzamy w cieście, lekko pozwalamy mu ociec i wkładamy, delikatnie do garnka z rozgrzanym
olejem ( ja piekłam we frytkownicy).Pieczemy kilka minut, z każdej strony aż ładnie się zarumieni. Wyciągamy łyżką cedzakową i układamy kawałki
kalafiora na talerzu wyłożonym papierem, w celu odcieknięcia z tłuszczu.Kawałki
kalafiora podajemy z dowolnym
sosem czosnkowym lub innym, na ciepło lub zimno, jako dodatek do obiadu lub przekąskę.Uwagi : jeżeli nie chcemy aby
kalafior był chrupiący po upieczeniu, należy go przed pieczeniem podgotować, kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie. Dokładnie odcedzić i dopiero panierować W cieście i piec. Oba sposoby przygotowania są dobre, polecam :)
