ßßß Cookit - przepis na KALAFIOR PIECZONY W CIEŚCIE POMIDOROWYM

KALAFIOR PIECZONY W CIEŚCIE POMIDOROWYM

nazwa

Wykonanie

Kalafior smażony w cieście pomidorowym to świetny pomysł na niecodzienną przekąskę. Smakuje rewelacyjnie na ciepło i zimno. Polecam podać go na przyjęcia, jako dodatek do obiadu lub zjadany sam. Przepis zaczerpnęłam ze strony smaker.pl jednak całkiem go zmieniłam.
SKŁADNIKI :
1 mały kalafior
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól do smaku
1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE :
Kalafior dzielimy na małe różyczki. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie składniki łącznie z przyprawami i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą.
Ciasto nie może być za rzadkie ani za gęste, powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Każdy kawałek kalafiora zanurzamy w cieście, lekko pozwalamy mu ociec i wkładamy, delikatnie do garnka z rozgrzanym olejem ( ja piekłam we frytkownicy).
Pieczemy kilka minut, z każdej strony aż ładnie się zarumieni. Wyciągamy łyżką cedzakową i układamy kawałki kalafiora na talerzu wyłożonym papierem, w celu odcieknięcia z tłuszczu.
Kawałki kalafiora podajemy z dowolnym sosem czosnkowym lub innym, na ciepło lub zimno, jako dodatek do obiadu lub przekąskę.
Uwagi : jeżeli nie chcemy aby kalafior był chrupiący po upieczeniu, należy go przed pieczeniem podgotować, kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie. Dokładnie odcedzić i dopiero panierować W cieście i piec. Oba sposoby przygotowania są dobre, polecam :)
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/07/kalafior-pieczony-w-ciescie-pomidorowym.html