Wykonanie
Wiele lat udoskonalania przepisu zaowocowało właśnie takim efektem - chrupiącymi, ale nie łamiącymi się przepysznymi naleśnikami, które są idealne zarówno na słodko, jak i w pikantnym wydaniu.

Na 15 sztuk potrzebujemy:30 dkg
mąki3
jajka0,5 szklanki
mleka2 szklanki
wody2 łyżki
oliwy2 łyżki
soku z cytryny1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaDo miski przesiewam
mąkę, dosypuję
proszek do pieczenia i
sól.Do drugiego naczynia wbijam
jajka, wlewam
mleko,
wodę,
oliwę i
sok z cytryny. Wszystko miksuję i przelewam do miski z
mąką.Ponownie miksuję na gładką masę.Odstawiam ciasto na co najmniej 1 godzinę.Przed rozpoczęciem smażenia rozgrzewam płaską patelnię, wlewam na nią łyżkę
oliwy, rozprowadzam ją dokładnie, a nadmiar zlewam na spodeczek.Łyżką wazową nabieram ciasto i rozprowadzam je cienką warstwą na patelni, przechylając ją odpowiednio w powietrzu.Gdy widzę, że brzegi ciasta zaczynają odstawać (ok. 30s) przewracam
łopatką naleśnik na drugą stronę i dosmażam chwilę (15s).Gotowe naleśniki zsuwam na talerz, układając równo jeden na drugim.Przed nalaniem kolejnej porcji ciasta - ponownie
oliwię patelnię.Smacznego!