Wykonanie
Babeczki nadziane
budyniem i
rabarbarem to świetna słodka przekąska. Polecam je na przyjęcia, spotkania rodzinne lub zwyczajnie do
kawki.

SKŁADNIKI : na około 15 babeczek250 g zimnej
margaryny100 g
cukru pudru1
żółtko450 g
maki tortowej
Margarynę siekamy na małe kawałki, dodajemy
żółtko, wsypujemy
mąkę i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Składniki powinny dobrze się połączyć. Ciasto zawijamy w folie aluminiową i odkładamy do lodówki.NADZIENIE :1
budyń waniliowy ugotowany według przepisu na opakowaniu i ostudzony300- 400 g
rabarbaru ( można dołożyć trochę
porzeczek, użyłam mrożonych )2 łyżki
cukrubiałko do posmarowania babeczek
cukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE :
Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki, posypujemy
cukrem.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, posypując je
mąką, na grubość około 3 mm. Szklanką wycinamy kółka które umieszczamy w wysypanych
mąką foremkach na muffinki. Wylepiamy dno i boki lekko dociskając ciasto. Do środka każdej babeczki nakładamy po łyżce budyniu, na to układamy kawałki
rabarbaru i
porzeczek. Z pozostałego ciasta wycinamy paski które układamy na babeczkach, następnie wierzch smarujemy
białkiem.
Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20-30 minut. Po ostudzeniu delikatnie wyciągamy babeczki. Podajemy posypane
cukrem pudrem.Smacznego.


