Wykonanie
Na ten sernik od dawna miałam ochotę, niestety zimą nie miałam
owoców czarnej porzeczki,( nawet takich w kompocie)., więc ciągle tylko spoglądałam na ów przepis i obchodziłam się smakiem. W ostatnim czasie dostałam całe wiadro
agresto-
porzeczki, z części zrobiłam
dżem, kilka słoików zalałam słodkim
syropem, natomiast resztę wykorzystałam do upieczenia ciasta i oto dziś powstał całkiem pyszny serniczek.


Ciasto:40 dag
mąki1
margaryna8 dag
cukru pudru3
żółtkaolejek pomarańczowy2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Mąkę połączyć z
cukrem pudrem oraz proszkiem, dodać
margarynę i wszystko posiekać. Na koniec dodać
żółtka oraz olejek, zagnieść ciasto i na 30 minut włożyć ciasto do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciasto na blaszkę.Masa serowa:1 kg
białego sera20 dag
margaryny1/2 szklanki
cukru6
jajek1
budyń waniliowyWykonanie:
Margarynę utrzeć z
cukrem dodać
żółtka oraz
ser i nadal ucierać, następnie dodać
budyń w proszku.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Gotową masę
serową wylać na ciasto.Dodatki:80 dag
agresto-
porzeczki4
białka1 szklanka
cukruWykonanie:
Porzeczki umyć odsączyć, usunąć szypułki i wyłożyć na masę
serową. Ciasto wstawić do piekarnika i podpiec.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier, dokładnie ubić i wyłożyć na podpieczone ciasto. Sernik ponownie wstawić do piekarnika i upiec.Smacznego!