Wykonanie
Czas wiosenny to czas na wypieki z
rabarbarem, tym razem proponuję pyszny placek z
rabarbarem i pianką z
białek, ciasto nie zbyt słodkie z kwaskowatą nutką, idealne do
herbaty lub
kawy. Zapraszam do wypróbowania.
składniki na okrągłą formę ciasta (22/ 23cm)2 szklanki
mąki pszennej20 dag
margaryny3
żółtka3 łyżki
śmietany 18%1/2 szklanki
cukru pudruszczypta
soli50 dag
rabarbaru3 łyżki
cukru3 łyżki
bułki tartejpianka3
białkałyżka
cukru pudruprzepis
Mąkę przesiewamy do miski i siekamy z
margaryną, dodajemy
żółtka,
cukier puder, szczyptę
soli i
śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy pół godziny w lodówce.Opłukany
rabarbar osuszamy i kroimy w małe kawałki długości około 3 cm .Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż tortownica, tak żeby trochę ciasta zostało nam na wyłożenie
boków tortownicy, a następnie przekładamy na wałku do wysmarowanej tłuszczem formy.Ciasto posypujemy
bułką tartą, rozkładamy na wierzchu
rabarbar i posypujemy go
cukrem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st C.- 40 minut.Następnie do miski wlewamy
białka i ubijamy na sztywno na końcu dodajemy
cukier puder .Po 40 minutach pieczenia placek wyjmujemy z piekarnika i ozdabiamy pianką z
białek, po czym znowu wkładamy do piekarnika na 15 minut .