Wykonanie
Kotleciki z
bobu to niecodzienna, wegetariańska wersja. Soczyste, pachnące, słodkie w smaku i zupełnie inne od tradycyjnych. Są idealne na przekąskę lub jako danie główne. Podałam je z
sałatką do barszczyku.

SKŁADNIKI :0,5 kg
bobu ( świeży lub mrożony )0,5 kg
ziemniaków1
jajko1
cebula100 g
sera fety1 łyżka siekanej
miętybułka tarta do panierowania
sól,
pieprz do smaku
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE :
Bób i obrane
ziemniaki gotujemy na parze do miękkości. Z
bobu ściągamy skórkę a
ziemniaki ubijamy.Do ubitych
ziemniaków dodajemy
jajko,
sól,
pieprz,
fetę i
miętę, oraz obrany
bób ( trochę zostawiamy do posypania ). Wyrabiamy masę, jest ona trochę kleista.Mokrą ręką formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w
bułce tartej. Następnie smażymy na
oleju z jednej i drugiej strony, na złoto. Delikatnie przekładamy na talerz, uważając aby się nie rozpadły.Podajemy ciepłe z surówką i ulubioną zupą.Smacznego.

Jakubiak lokalnie