Wykonanie
Serniczek dietetyczny, idealny dla tych którzy dbają o linie, mega pyszny, lekki i bezglutenowy a co najważniejsze możemy go jeść bez wyrzutów sumienia.

SKŁADNIKI : na ciasto3
jajka200 g
jogurtu naturalnego1 łyżka
cukru lub słodzik do smaku4 łyżki
mąki kukurydzanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 duża łyżka ciemnego
kakaoBiałka ubijamy mikserem na puch, dalej ubijając wlewamy
żółtka i
jogurt, następnie
mąkę wymieszaną z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę ( 20/30 ) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 * C. Spód do sernika mamy podpieczony.
SER :1 kg
sera wiaderkowego, mielonego2 duże łyżki
skrobi kukurydzanej lub
mąki ziemniaczanej6 jaj5 łyżek
cukru lub słodzik do smaku
aromat waniliowyŻółtka bardzo dobrze ucieramy z
cukrem, następnie dalej ucierając dodajemy
ser i
mąkę.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy składniki. Masę serowa wylewamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 150 *C, przez jedną godzinę. Sernik pieczemy w niskiej temperaturze, ponieważ nie rośnie zbyt wysoki a dzięki temu później nie opada, aż tak drastycznie jak to się czasami zdarza.Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Smacznego.
