ßßß Cookit - przepis na DIETETYCZNY SERNIK NA CIEŚCIE KUKURYDZIANYM

DIETETYCZNY SERNIK NA CIEŚCIE KUKURYDZIANYM

nazwa

Wykonanie

Serniczek dietetyczny, idealny dla tych którzy dbają o linie, mega pyszny, lekki i bezglutenowy a co najważniejsze możemy go jeść bez wyrzutów sumienia.
SKŁADNIKI : na ciasto
3 jajka
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru lub słodzik do smaku
4 łyżki mąki kukurydzanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża łyżka ciemnego kakao
Białka ubijamy mikserem na puch, dalej ubijając wlewamy żółtka i jogurt, następnie mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę ( 20/30 ) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 * C. Spód do sernika mamy podpieczony.
SER :
1 kg sera wiaderkowego, mielonego
2 duże łyżki skrobi kukurydzanej lub mąki ziemniaczanej
6 jaj
5 łyżek cukru lub słodzik do smaku
aromat waniliowy
Żółtka bardzo dobrze ucieramy z cukrem, następnie dalej ucierając dodajemy ser i mąkę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy składniki. Masę serowa wylewamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 150 *C, przez jedną godzinę. Sernik pieczemy w niskiej temperaturze, ponieważ nie rośnie zbyt wysoki a dzięki temu później nie opada, aż tak drastycznie jak to się czasami zdarza.
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/04/dietetyczny-sernik-na-ciescie-jogurtowo.html