Wykonanie
Roladki
schabowe, tym razem nadziane
kapustą i
grzybkami suszonymi. Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu idealne na obiad. Podałam je z
ziemniakami gotowanymi na parze,
sosem grzybowym i surówką.
SKŁADNIKI :6 kotletów
schabowych bez kości30-40 dkg
kapusty kiszonejkilka
suszonych grzybków, namoczonych wcześniej w wodzie1 mała
cebula, drobno pokrojona2 -4 łyżki
olejusól,
pieprz i
słodka papryka w proszku1 łyżka
mąki + trochę do zagęszczenia sosuPRZYGOTOWANIE :
Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy
wodą, gotujemy do miękkości, dobrze odcedzamy lub wyciskamy i drobno kroimy.
Grzybki wcześniej namoczone w wodzie (około 1-2 szklankami ) zagotowujemy, odcedzamy (
wody z
grzybów nie wylewamy ponieważ zrobimy z niej sos), drobno kroimy lub mielimy.Na patelni, na
oleju podpiekamy
cebulę, dodajemy pokrojoną
kapustę i
grzybki, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Mieszając chwilkę smażymy aż płyny odparują. Farsz przekładamy do miseczki.
Schab ubijamy cienko, doprawiamy lekko
solą,
pieprzem i
papryką.Na każdy kotlet nakładamy dużą łyżkę farszu, zwijamy, spinamy roladki wykałaczką.Roladki posypujemy
mąką, przekładamy na patelnię z odrobiną
oleju, podpiekamy 2-3 minuty z każdej strony.Do rolad wlewamy
wywar z
grzybów, gotujemy około 15 minut. Roladki przekładamy do miseczki, wyciągamy wykałaczki.Sos zagęszczamy łyżką
mąki rozmieszaną z
wodą. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem ewentualnie jarzynką.Na talerz układamy roladę,
ziemniaki, polewamy sosem, podajemy z surówką.