Wykonanie
Rolada Buch de Noel to Bożonarodzeniowe ciasto a pochodzi z kuchni francuskiej. Po pierwsze Francuzi nie jedzą na wigilijną kolację
karpia, miejsce
ryby zajmuje
indyk. Natomiast na
stole we Francji nie może zabraknąć rolady Buche. Cukiernicy nadają jej różne kształty, ale zawsze poznamy w niej fragment pokrytego korą drzewa. Dekorujemy ją listkami, czerwonymi
suszonymi owocami,
orzechami, gałązkami jodły oraz cukrowymi
grzybkami.

CIASTO :4
jajka4 łyżki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej2 płaskie łyżki
maki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaDODATKOWO :papier do pieczeniamielone
orzechy pistacjoweposypkazielone listki
suszona żurawinacukier puderPRZYGOTOWANIE :
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając dodajemy
cukier, po chwili wlewamy
żółtka a na koniec wsypujemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia.
Biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równo go rozsmarowujemy tak aby zajął całą powierzchnię dużej blaszki z piekarnika. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, około 12 minut.Od razu po upieczeniu, gorący
biszkopt zawijamy z papierem w kształt rolady. Pozostawiamy do ostygnięcia.MASA :400 ml
serka trzykrotnie mielonego100 g
czekolady deserowej100 ml
śmietany 30%4 łyżki
cukru1 duża łyżka
żelatynyW garnku zagotowujemy
śmietankę, zdejmujemy z gazu, dodajemy połamaną
czekoladę i wsypujemy
żelatynę, mieszamy aż składniki się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Ser przekładamy do miski, łączymy go z masą
czekoladową, dokładnie mieszamy.POLEWA :200 g
czekolady deserowej100 ml
śmietany 30%20 g
masłaŚmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną
czekoladę, chwilę mieszamy aż się rozpuści, na końcu dodajemy miękkie
masło. Odstawiamy do ostygnięcia.PRZYGOTOWANIE :Roladę rozwijamy, papier z pieczenia odkładamy, smarujemy ją zimną masą
serową (lekko tężejąca), wyrównujemy po same brzegi
biszkoptu i delikatnie zwijamy. Odkładamy na 30 minut do lodówki.Zimną roladę polewamy gęstniejącą polewą, resztę zostawiamy ( możemy przygotować z niej listki
czekoladowe ). Następnie grzebieniem do dekorowanie, widelcem lub nożem robimy ozdobne paski na roladzie.Odcinamy po ukosie nierówny początek i koniec ciasta. Przykładamy je do
boku rolady, tworząc odciętą gałąź. W podobny sposób robimy mniejszą gałąź, przyklejając ją do górnej części rolady. Pozostałą polewą wypełniamy luki w złączeniach. Gotową roladę przekładamy do lodówki aż dokładnie zastygnie.Dekorujemy według własnego uznania np. listkami,
orzechami,
suszonymi owocami lub
grzybkami bezowymi.Ciasto jest bardzo efektowne idealne na Święta Bożego Narodzenia.Smacznego.

