Wykonanie
Zapiekanka po meksykańsku,idealna dla tych co lubią troszkę pikanterii w potrawie.
Mięso mielone z
fasolką i
pieczarkami , zapieczone pod skorupką z
kukurydzy. Danie bardzo smaczne,wręcz pyszne. Polecam.

SKŁADNIKI :500 g
mięsa mielonego,wieprzowego z
łopatki250 g
pieczarek pokrojonych w talarki3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę2 średnie
cebule pokrojone w kostkę1 puszka
czerwonej fasoli2
jajkasól,
pieprz i
chilli do smaku
przyprawa meksykańska do
mięsa,dowolna1 opakowanie kindziuka w plastrach 100 gMASA
KUKURYDZANA :1 puszka
kukurydzy1 ząbek
czosnkusól do smaku1 łyżka
śmietany1
jajko2 łyżki
maki pszennejkilka plastrów kindziukakilka zielonych
papryczek chilli pokrojonych w plasterki
natka pietruszki do dekoracjiPRZYGOTOWANIE :
Mięso przekładamy do miski,dodajemy pokrojone
pieczarki,odcedzoną
fasolkę,
jajka,kilka plastrów pokrojonego kindziuka (trochę zostawiamy do dekoracji),
czosnek i wszystkie
przyprawy.Dokładnie mieszamy
mięso.Pozostawiamy
mięso w lodówce na około 1 godzinę aby dobrze przeszło
przyprawami.
Kukurydzę odcedzamy,przekładamy do miski ,dodajemy
śmietanę oraz
jajko i miksujemy z pomocą blendera (jeżeli nie mamy możemy ugnieść ją widelcem).Powstałą masę doprawiamy oraz zagęszczamy
mąką.Do naczynia żaroodpornego przekładamy masę
mięsną,lekko ją dociskając,na wierzch wylewamy masę
kukurydzaną,posypujemy papryczkami i kindziukiem pokrojonym w kostkę.Tak przygotowana zapiekankę wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190 *C.Kiedy zacznie się zarumieniać zmniejszamy temperaturę.Zapiekankę podajemy ciepłą.Ja dodatkowo do zapiekanki dołożyłam
chipsy nachos.Smacznego.


