Wykonanie
Pora n
przetwory,dzisiaj
dżem brzoskwiniowy z dodatkiem
wanilii i
cynamonu.Bardzo prosty w wykonaniu,bardzo pachnący i bardzo pyszny.
SKŁADNIKI :1 kg
brzoskwiń1 łyżka
soku z cytryny1 szklanka
cukru1
cukier waniliowyodrobina
cynamonuBrzoskwinie,bardzo dojrzałe pozbawiamy pestek,możemy również ściągnąć skórkę o ile się da,
dżem będzie wtedy jaśniejszy(ja gotowałam z skórkami).Przekładamy je do garnka z grubym dnem,gotujemy
owoce aż puszczą sok.Dodajemy
cukier,
sok z cytryny,
cukier waniliowy i
cynamon.Gotujemy na małym ogniu,często mieszając aby
dżem nie przywarł do dna garnka,aż
brzoskwinie zaczną się rozpadać a
soki się zredukują.Gotowy
dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków,zakręcamy,pasteryzujemy je gotując w garnku z
wodą,10 minut licząc czas od wrzenia
wody.