ßßß Cookit - przepis na Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 kg brzoskwiń
210 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie
słoiki i zakrętki dobrze umyć, a następnie wyparzyć wrzątkiem i całkowicie wysuszyć
brzoskwinie obrać ze skórki, wyjąć z nich pestki i pokroić na kawałki
brzoskwinie razem z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny umieścić w garnku i gotować na małym ogniu przez 30 do 40 min – aż prawie się rozpadną i dżem nieco zgęstnieje
gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić, obrócić do góry dnem i zostawić tak do wystygnięcia. Słoiki będą zamknięte prawidłowo, gdy wieczko zassie się do środka
gdy wieczka nie będą wklęsłe lub chcemy być absolutnie pewni, że możemy przechować dżemy przez dłuższy czas, powinniśmy dokonać pasteryzacji
Jak pasteryzować? na dnie sporego garnka układamy grubszą szmatkę lub drewnianą podkładkę
zakręcone słoiki ustawiamy w garnku, tak by poszczególne słoiki nie stykały się ze sobą
słoiki zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika. Jeśli słoiki były jeszcze gorące, to możemy je zalać gorącą wodą. Jeśli były już zimne to zalewamy je najwyżej letnią wodą
włączamy najmniejszą moc grzania i pasteryzujemy słoiki min 10 min, a max 20 min
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/dzem-brzoskwiniowy-z-wanilia