Wykonanie
Składniki1 kg
brzoskwiń210 g
cukru2 łyżki
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią1 łyżeczka
soku z cytrynyWykonaniesłoiki i zakrętki dobrze umyć, a następnie wyparzyć wrzątkiem i całkowicie wysuszyć
brzoskwinie obrać ze skórki, wyjąć z nich pestki i pokroić na kawałki
brzoskwinie razem z
cukrem,
cukrem waniliowym i
sokiem z cytryny umieścić w garnku i gotować na małym ogniu przez 30 do 40 min – aż prawie się rozpadną i
dżem nieco zgęstniejegorący
dżem przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić, obrócić do góry dnem i zostawić tak do wystygnięcia. Słoiki będą zamknięte prawidłowo, gdy wieczko zassie się do środkagdy wieczka nie będą wklęsłe lub chcemy być absolutnie pewni, że możemy przechować
dżemy przez dłuższy czas, powinniśmy dokonać pasteryzacjiJak pasteryzować? na dnie sporego garnka układamy grubszą szmatkę lub drewnianą podkładkęzakręcone słoiki ustawiamy w garnku, tak by poszczególne słoiki nie stykały się ze sobąsłoiki zalewamy
wodą do 3/4 wysokości słoika. Jeśli słoiki były jeszcze gorące, to możemy je zalać gorącą
wodą. Jeśli były już zimne to zalewamy je najwyżej letnią
wodąwłączamy najmniejszą moc grzania i pasteryzujemy słoiki min 10 min, a max 20 min