ßßß
SKŁADNIKIJabłka dobre do rozpieku- u mnie boskoopy, ale świetna będzie antonówka, czy szara reneta- około 1,2 kg jabłek na litrowy słoik .PRZYGOTOWANIEJabłka obieramy, kroimy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub (najlepiej) w malakserze z nakładką do tarcia. Odciskamy nadmiar soku i upychamy ciasno do słoików. Zakręcamy mocno (sprawdzamy nakrętki i słoiki, czy nie są uszkodzone !!!).
Mamy pyszne jabłka w słoikach do szarlotki (i nie tylko) na zimę :)Można też dodać do jabłek cukier , cukier waniliowy czy cynamon.Ja robię same jabłka i w zależności od tego, do czego ich używam, dodaję potrzebne składniki przy przygotowaniu potrawy - np. gdybym dodała do słoików cukier, to doszarlotki sypanej jabłka były by zdecydowanie za słodkie...Nie trzeba też jabłek kropić sokiem z cytryny czy kwaskiem, gdyż podczas pasteryzacji odzyskują jasny kolor.SMACZNEGO :)