ßßß Cookit - przepis na Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Obecnie na naszym rynku jest mnogość jabłek. Postanowiłyśmy to wykorzystać i wziąć się (w końcu!) za przyrządzanie musu jabłkowego na zimę. Robi się go niezwykle prosto, a taki domowy mus jest zdecydowanie tańszy, zdrowszy i smaczniejszy niż kupny. Zimą wystarczy wyciągnąć słoik, otworzyć i mamy gotowe nadzienie do ciasta, naleśników, deserów etc.
Czas przygotowania: 1 godz
Ilość porcji: 3 słoiki
Składniki:
3 kg jabłek ( po obraniu i wydrążeniu wychodzi około 2, 4 kg)
2 łyżki cukru
Kilka kropli soku z cytryny
½ szklanki wody
Opcjonalnie:*
1 łyżeczka cynamonu
1 kora cynamonu
*my go uwielbiamy w połączeniu z jabłkami dlatego dodajemy od razu przy przyrządzaniu musu. Jabłka nabierają wówczas bardzo fajnego, ciepłego smaku.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek cynamonu również go wrzucamy. Całość gotujemy około 40 minut do godziny. Jabłka powinny być bardzo miękkie, ale zachować swoją konsystencje kostki.
Na tym etapie możemy postąpić dwojako: albo blenderujemy jabłka na gładki mus albo zostawiamy kosteczki. Osobiście w szarlotkach, czy wypiekach preferujemy kawałki owoców. Zresztą zawsze możemy umieścić w słoiku mus z kawałkami, a jeśli po otwarciu potrzebujemy gładką konsystencje to wówczas zblenderować. Decyzja należy do Was.
Wyławiamy korę cynamonu, a gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie czyścimy wierzch i zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem. Gotowe :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/10/mus-jabkowy.html