Wykonanie
Wyobraźcie sobie: przychodzicie z pracy do domu w pewne ciemne, zimowe i bardzo chłodne popołudnie głodni, niezadowoleni...macie ochotę na coś dobrego i wyjątkowego - najlepiej szybkiego i jak najbardziej poprawiającego humor...ale co tu zrobić? hmm... może naleśniki?!No tak, świetny pomysł, ale z czym...?I właśnie wtedy przypominacie sobie o słoiczku z
musem jabłkowym, którego zrobiliście na pożegnanie jesieni - właśnie na takie dni, jak ten!Uśmiechacie się, sięgacie po cudowny słoiczek i gratulujecie sobie wspaniałego jesiennego pomysłu!Oczywiście zastosowanie
musu jabłkowego, o którym tu
mowa może być zupełnie inne - nie tylko na te ciemne i zimowe wieczory.Pobudźcie swoją wyobraźnię, przygotujcie mus - a co z nim zrobicie dalej?To zależy już tylko od Was (albo od nieoczekiwanych gości, którzy właśnie wpadli z wizytą...).Chociaż
jabłka dostępne są przez cały rok, to gotowy i samodzielnie zrobiony mus znacznie przyspieszy każde
jabłkowo-kulinarne przedsięwzięcie.Zatem, do dzieła! :-)
Potrzebujemy:2 kg
jabłek1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
cukrusok z cytryny (ewentualnie)
cynamon (ewentualnie)Ilość
cukru i
soku z cytryny podaję orientacyjnie. Najlepiej dodawać po trochu i w razie konieczności dosypać
cukru ciut więcej. Do mojego musu użyłam 3 łyżeczek
cukru i ani kropli
soku z cytryny - wyszły kwaskowate, ale dla mnie idealne! :-)Krok po kroku:
Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy
wodą i dusimy na małym ogniu.Stopniowo dodajemy
cukier,
sok z cytryny i
cynamon. W razie konieczności podlewamy jeszcze niewielką ilością
wody.
Jabłka często mieszamy żeby uniknąć ich przypaleniu i aby przyspieszyć ich rozpad.Gdy
jabłka już zupełnie rozpadną się i przybiorą konsystencję musu (można użyć blendera), przekładamy je do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.Smacznego! :-)