Wykonanie
Sernik efektownie wyglądający i bardzo smaczny .

CIASTO:6 jaj1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
kakao1
kisiel truskawkowy o ładnym,czerwonym kolorze1 łyżeczka proszku
SER:1 kg
sera (ja mieliłam 4 kostki po 250 g
sera półtłustego )1 kostka
margaryny Kasi1 szklanka
cukru1
budyń waniliowy6 jaj
bakaliePOLEWA:1 tabliczka
mlecznej czekolady2 łyżki
mlekapłatki migdałów do posypaniaPrzygotowanie ciasta:
Białka ubijamy na sztywno,ubijając dodajemy
cukier,
żółtka,następnie
mąkę z proszkiem.Ciasto dzielimy na pół,do jednej części dodajemy
kisiel a do drugiej
kakao.Formy na ciasto( u mnie 35/25 dobrze jest
mieć dwie takie same blaszki ).Wykładamy blaszki papierem do pieczenia,wylewamy ciasto(każde osobno)i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160-170 *C.
Biszkopty wychodzą niskie a ciasto z
kisielem troszkę suchsze i niższe od
kakaowego.Jeżeli ktoś chce może użyć
barwników spożywczych.Po przestygnięciu w biszkoptach wycinamy kieliszkiem kółka,(5 kółek wzdłuż
biszkoptu ,4 kółka wszerz).Kółka różowe przekładamy do brązowego placka i odwrotnie.
Ser :
Ser mielimy dwukrotnie.
Margarynę ucieramy z
cukrem na puch,dodajemy
żółtka,
ser,
budyń,
bakalie,na koniec ubitą pianę z
białek.Ciasto ciemne przekładamy do formy,na to częś ć
sera,następnie kładziemy różowy
biszkopt,lekko dociskamy i reszta
sera.Pieczemy 30 minut w 170-180 * C.Ciasto wyciągamy,studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy z
mlekiem,polewamy nią gotowy sernik i posypujemy
płatkami migdałów.Smacznego:)




