Wykonanie
Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, w smaku mocno
czekoladowe, puszyste i wilgotne w środku. Dla tych co uwielbiają
czekoladę i wypieki z
kakaem to ciasto powinno przypaść do smaku, dla mnie jest idealne:)

SKŁADNIKI: na tortownicę150 g
margaryny100 g
gorzkiej czekolady2 duże łyżki ciemnego
kakao1/2 szklanki
mąki tortowej3/4 szklanki
cukru6 jaj1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPOLEWA:1 tabliczka
mlecznej czekolady2 łyżki
mlekapłatki migdałowe do posypania (niekoniecznie)PRZYGOTOWANIE :
Margarynę,
gorzką czekoladę,
kakao podgrzewać w garnku do momentu rozpuszczenia się. Przestudzić.
Żółtka z
cukrem utrzeć na puch, mieszając dodajemy przestudzoną masę
czekoladową, wsypujemy
mąkę z proszkiem, mieszamy najlepiej mikserem, na koniec ubite
białka i lekko łączymy składniki.Tortownicę wysmarować
masłem, wysypać
bułką tartą, następnie wlać masę
czekoladową.Piec w nagrzanym piekarniku do 160-170 * C, przez 40 minut.Studzimy ciasto przy lekko uchylonym piekarniku. Ciasto rośnie wysokie, jednak po upieczeniu opada co nie wpływa na jego smak i wygląd.
Czekoladę mleczną połamać, dodać
mleko, podgrzewając mieszać do momentu rozpuszczenia
czekolady.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy płynną
czekoladą, posypujemy
płatkami migdałów. Smacznego.
