Wykonanie
Bardzo lubię
białą kiełbasę i dla tego zrobiłam ją w domu.Do jej zrobienia potrzebna będzie dobra maszynka do
mięsa,moja niestety jest do wymiany ale jeszcze dała radę zmieli ć daną ilos ć
mięsa.
Kiełbasa wyszła taka jak lubię,mocno czosnkowa,
pieprzna i majerankowa.Z podanych składników wyszło jej sporo więc nadmiar zamroziłam.

SKŁADNIKI :na około 45 małych kiełbasek

2,5 kg
łopatki wieprzowej1 kg
boczku wieprzowego0,5 kg
wołowiny1 główka
czosnku2 łyżki
soli2 łyżki
pieprzu4 łyżki
majeranku2,5 szklanki przegotowanej
wodyjelita wieprzowePrzygotowanie:Jelita moczymy kilka godzin w zimnej wodzie(ja moczyłam je całą noc).
Mięso mielimy na grubych oczkach 8 mm a
boczek na mniejszych około 4 mm.

Gdy
mięso jest zmielone dodajemy
przyprawy, przeciśnięty
czosnek i
wodę.Dobrze wyrabiamy
mięso aż składniki się połączą.
Mięso powinno by ć zwarte i kleiste.Sprawdzamy jelita czy nie są przerwane,naciągamy je na natłuszczoną szprycę.Do maszynki nakładamy
mięso (nie dajemy nożyka i sitka) a zakładamy szprycę.Napychane jelito skręcamy w jedną stronę co jakiś czas aby powstały
kiełbaski.
Kiełbaski parzymy(nie gotujemy aby nie była sucha) około 20 minut.Nadmiar
białej kiełbasy zamrażamy.Smacznego :)


Białe surowe
kiełbaski zapiekłam z
cebula,
pieczarkami i
papryką w piekarniku.Wyszła smaczna i soczysta.Polecam.
