ßßß Cookit - przepis na DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA

DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię białą kiełbasę i dla tego zrobiłam ją w domu.Do jej zrobienia potrzebna będzie dobra maszynka do mięsa,moja niestety jest do wymiany ale jeszcze dała radę zmieli ć daną ilos ć mięsa.Kiełbasa wyszła taka jak lubię,mocno czosnkowa,pieprzna i majerankowa.Z podanych składników wyszło jej sporo więc nadmiar zamroziłam.
SKŁADNIKI :na około 45 małych kiełbasek
2,5 kg łopatki wieprzowej
1 kg boczku wieprzowego
0,5 kg wołowiny
1 główka czosnku
2 łyżki soli
2 łyżki pieprzu
4 łyżki majeranku
2,5 szklanki przegotowanej wody
jelita wieprzowe
Przygotowanie:
Jelita moczymy kilka godzin w zimnej wodzie(ja moczyłam je całą noc).Mięso mielimy na grubych oczkach 8 mm a boczek na mniejszych około 4 mm.
Gdy mięso jest zmielone dodajemy przyprawy, przeciśnięty czosnek i wodę.Dobrze wyrabiamy mięso aż składniki się połączą.Mięso powinno by ć zwarte i kleiste.
Sprawdzamy jelita czy nie są przerwane,naciągamy je na natłuszczoną szprycę.Do maszynki nakładamy mięso (nie dajemy nożyka i sitka) a zakładamy szprycę.Napychane jelito skręcamy w jedną stronę co jakiś czas aby powstały kiełbaski.
Kiełbaski parzymy(nie gotujemy aby nie była sucha) około 20 minut.Nadmiar białej kiełbasy zamrażamy.
Smacznego :)
Białe surowe kiełbaski zapiekłam z cebula,pieczarkami i papryką w piekarniku.Wyszła smaczna i soczysta.Polecam.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/03/domowa-biaa-kiebasa.html