Wykonanie
Jak już wspominałam wcześniej w moim pierwszym przepisie na
białą kiełbasę, robimy ją u nas w domu zawsze na Święta. Na Boże Narodzenie było 6 kg ( oczywiście nie do zjedzenia podczas świąt :), teraz trochę więcej, bo będą liczne wyjazdy na działkę , a co za tym idzie będzie grill i domowa
kiełbasa jest tutaj niezbędna. Polecam zatem, a dla miłośników domowych wyrobów mam coś jeszcze... wkrótce przepis na domową biała
kaszankę, tez fantastyczna na grillowe wypady ...zaglądajcie :)
Składniki :3 kg
łopatki wieprzowej2 kg podgardla2 kg
wołowiny gulaszowej1 i 1/2 szklanki zimnej przegotowanej
wody10 m naturalny ch
kiszek wieprzowych wcześniej wymoczonych3 łyżki
soli1 i 1/2 łyżki
pieprzu40 g
majerankuduża główka polskiego
czosnku ( około 12-14 ząbków)
Sposób przygotowania :
Mięso umyć, pokroić na niewielkie kawałki i przekręcić przez maszynkę o małych oczkach. Przełożyć do dużego garnka. Dodać
przyprawy, wyciśnięty przez praskę
czosnek oraz
wodę. Bardzo dokładnie wymieszać...około 10-15 minut. Przykryć i ostawić w chłodne miejsce ( u mnie balkon) na minimum 24 godziny ( w zimie na Boże Narodzenie
mięso się macerowało 48 h).P o upłynięciu 24 h ponownie wymieszać. Żeby sprawdzić czy
mięso jest odpowiednio przyprawione biorę niewielką jego ilość, formuję małe kuleczki i podsmażam. Wtedy po degustacji
mogę ostatecznie zdecydować czy ma ono odpowiedni smak.
Ne pozostaje nic innego jak napełnić
kiszki. W tym celu należy do maszynki dokręcić końcówkę masarską na którą trzeba nałożyć
kiszki, zawiązać końcówkę i przystąpić do produkcji domowej
wędliny. Należy pamiętać , że
kiełbasy nie można robić zbyt twardej, bo trzeba jeszcze będzie pozawijać ją w pętka, a wtedy zbyt mocno napchana
kiszka może popękać.
Życzę powodzenia i Smacznego :)