ßßß Cookit - przepis na Domowa biała kiełbasa na Wielkanoc

Domowa biała kiełbasa na Wielkanoc

nazwa

Wykonanie

Jak już wspominałam wcześniej w moim pierwszym przepisie na białą kiełbasę, robimy ją u nas w domu zawsze na Święta. Na Boże Narodzenie było 6 kg ( oczywiście nie do zjedzenia podczas świąt :), teraz trochę więcej, bo będą liczne wyjazdy na działkę , a co za tym idzie będzie grill i domowa kiełbasa jest tutaj niezbędna. Polecam zatem, a dla miłośników domowych wyrobów mam coś jeszcze... wkrótce przepis na domową biała kaszankę, tez fantastyczna na grillowe wypady ...zaglądajcie :)
Składniki :
3 kg łopatki wieprzowej
2 kg podgardla
2 kg wołowiny gulaszowej
1 i 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody
10 m naturalny ch kiszek wieprzowych wcześniej wymoczonych
3 łyżki soli
1 i 1/2 łyżki pieprzu
40 g majeranku
duża główka polskiego czosnku ( około 12-14 ząbków)
Sposób przygotowania :
Mięso umyć, pokroić na niewielkie kawałki i przekręcić przez maszynkę o małych oczkach. Przełożyć do dużego garnka. Dodać przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wodę. Bardzo dokładnie wymieszać...około 10-15 minut. Przykryć i ostawić w chłodne miejsce ( u mnie balkon) na minimum 24 godziny ( w zimie na Boże Narodzenie mięso się macerowało 48 h).
P o upłynięciu 24 h ponownie wymieszać. Żeby sprawdzić czy mięso jest odpowiednio przyprawione biorę niewielką jego ilość, formuję małe kuleczki i podsmażam. Wtedy po degustacji mogę ostatecznie zdecydować czy ma ono odpowiedni smak.
Ne pozostaje nic innego jak napełnić kiszki. W tym celu należy do maszynki dokręcić końcówkę masarską na którą trzeba nałożyć kiszki, zawiązać końcówkę i przystąpić do produkcji domowej wędliny. Należy pamiętać , że kiełbasy nie można robić zbyt twardej, bo trzeba jeszcze będzie pozawijać ją w pętka, a wtedy zbyt mocno napchana kiszka może popękać.
Życzę powodzenia i Smacznego :)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/04/domowa-biaa-kiebasa-na-wielkanoc.html