Wykonanie
Biała kiełbasa w moim domu jest robiona od niepamiętnych lat. Gdybym jednak miała sobie przypomnieć dokładną datę, to ani ja, ani moja Mama tego nie wiemy, jakieś 20 lat pewnie będzie.Tradycyjnie przygotowujemy ją na Wielkanoc i Boże Narodzenie, ale i w ciągu roku się zdarza, bo wybornie smakuje z grilla na działce. Polecam, jak raz zrobicie nigdy więcej nie będziecie chcieli jeść tej ze sklepu.
Składniki :3,5 kg
łopatki wieprzowej1 , 5 kg podgardla1 kg
wołowiny pieczeniowej1 szklanka zimnej przegotowanej
wodyokoło 10 m naturalnych cienkich
kiszek wieprzowych2 łyżki
soli1 łyżka
pieprzu20 g
majerankugłówka polskiego
czosnku ( około 10 ząbków)
Wykonanie :
Mięso umyć, pokroić na niewielkie kawałki i przekręcić przez maszynkę o małych oczkach.Przełożyć do dużego naczynia. Dodać
przyprawy, wyciśnięty przez praskę
czosnek oraz
wodę.Bardzo dokładnie wymieszać...około 10 minut.Przykryć i ostawić w chłodne miejsce ( u mnie balkon) na 48 h. Po upłynięciu 24 h ponownie wymieszać.Żeby sprawdzić czy
mięso jest odpowiednio przyprawione biorę niewielką jego ilość ( porcja na jeden kotlet mielony) formuję i podsmażam, wtedy
mogę ostatecznie zdecydować czy ma ono odpowiedni smak.Ne pozostaje nic innego jak napełnić
kiszki.W tym celu należy do maszynki dokręcić końcówkę masarską na którą trzeba nałożyć
kiszki, zawiązać końcówkę i przystąpić do produkcji domowej
wędliny.
Smacznego.