ßßß Cookit - przepis na Biała kiełbasa

Biała kiełbasa

nazwa

Wykonanie

Biała kiełbasa w moim domu jest robiona od niepamiętnych lat. Gdybym jednak miała sobie przypomnieć dokładną datę, to ani ja, ani moja Mama tego nie wiemy, jakieś 20 lat pewnie będzie.Tradycyjnie przygotowujemy ją na Wielkanoc i Boże Narodzenie, ale i w ciągu roku się zdarza, bo wybornie smakuje z grilla na działce. Polecam, jak raz zrobicie nigdy więcej nie będziecie chcieli jeść tej ze sklepu.
Składniki :
3,5 kg łopatki wieprzowej
1 , 5 kg podgardla
1 kg wołowiny pieczeniowej
1 szklanka zimnej przegotowanej wody
około 10 m naturalny
ch cienkich kiszek wieprzowych
2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
20 g majeranku
główka polskiego czosnku ( około 10 ząbków)
Wykonanie :
Mięso umyć, pokroić na niewielkie kawałki i przekręcić przez maszynkę o małych oczkach.Przełożyć do dużego naczynia. Dodać przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wodę.Bardzo dokładnie wymieszać...około 10 minut.Przykryć i ostawić w chłodne miejsce ( u mnie balkon) na 48 h. Po upłynięciu 24 h ponownie wymieszać.Żeby sprawdzić czy mięso jest odpowiednio przyprawione biorę niewielką jego ilość ( porcja na jeden kotlet mielony) formuję i podsmażam, wtedy mogę ostatecznie zdecydować czy ma ono odpowiedni smak.Ne pozostaje nic innego jak napełnić kiszki.W tym celu należy do maszynki dokręcić końcówkę masarską na którą trzeba nałożyć kiszki, zawiązać końcówkę i przystąpić do produkcji domowej wędliny.
Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2013/12/biaa-kiebasa-na-swieta.html