Wykonanie
Odwiedziłem dzisiaj sklep z niskimi cenami (codziennie) i mój wzrok padł na świeżego
pstrąga. Postanowiłem tym razem spróbować usmażyć
pstrąga w Papirusie
Winiary. Okazało się, że był to bardzo dobry pomysł na soczystego
pstrąga w ziołach:) Dzięki pergaminowi nie rozpadał się podczas smażenia, skórka nie przyklejała się do patelni i bardzo łatwo można go było obrócić. Podany z sosem
cytrynowym był wyborny.

Składniki:świeży
pstrąg patroszony – 1 szt.
natka pietruszki – ½ pęczkaświeża
kolendra – 2 gałązkimała
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
przyprawy –
pieprz,
sok z cytrynyWiniary „Pomysł na... Papirus”Sos
cytrynowy:
masło klarowane – 1 łyżka
mąka pszenna – 1 łyżka
bulion warzywny – ¾ szklanki
mleko – ½ szklanki
żółtko – 1 szt.
sok z cytryny – 3 łyżki
cukier – 1 łyżeczka
sól do smaku
Pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cebulę i
czosnek drobno siekamy.
Rybę nacieramy posiekaną
cebulą, drobno pokrojonym
czosnkiem i
pieprzem. Skrapiamy
sokiem z cytryny.
Cebulę i
czosnek wkładamy do środka
ryby, razem z
natką pietruszki i
kolendrą (
zioła najlepiej zgnieść w dłoniach, żeby uwolnić aromat).
Rybę „fastrygujemy” patyczkiem do szaszłyków i wstawiamy na dwie godziny do lodówki.Układamy
pstrąga na jednej połowie pergaminu i przykrywamy drugą. Ja kupiłem Papirus z
ziołami prowansalskimi, następnym razem spróbuję z
czosnkiem i
ziołami. Trzeba użyć dwóch kawałków pergaminu. Smażymy na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu, na małym ogniu, po około 8-10 minut z każdej strony. Dzięki papirusowi
pstrąg nie rozpadnie się przy obracaniu.


Sos
cytrynowy robi się dość szybko. Można to zrobić podczas smażenia
pstrąga. W rondelku rozpuszczamy
masło, dodajemy do niego
mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy
bulion,
mleko,
żółtko i podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Można jeszcze dodać startą
skórkę z cytryny, jeśli mamy
cytryny niepryskane. Nie polecam dodawania skórki z woskowanych
cytryn – jest bardzo gorzka.
Pstrąga delikatnie przekładamy na talerz i polewamy sosem
cytrynowym.Powyższy przepis został doceniony przez jury konkursu
Winiary "POMYSŁ NA … PAPIRUS z kreatywnej strony" i zajął trzecie miejsce :) A oto nagroda – miski z melaminy i zestaw produktów
Winiary: