ßßß Cookit - przepis na Pychotka ananasowa

Pychotka ananasowa

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto w połączeniu z bakaliową bezą i puszystym kremem ananasowym z warstwą dżemu niskosłodzonego z pomarańczy OWOCOWA ROZKOSZ , tworzy pyszną kompozycję smakową, jednym słowem pyszne ciasto, godne polecenia. Jedno z najlepszych.
Dżem ma idealną konsystencję, do ciast nadaje się wspaniale, ale nie tylko,świeża bułeczka na śniadanie z nim też smakuje wybornie, choć ja wolę dżemy domowej roboty, to dla osób zabieganych i nie mających czasu na robienie swoich jest godny polecenia :)
Składniki:
CIASTO :
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
25 dag masła
16 g cukru waniliowego
6 łyżek cukru
2-3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoiczek dżemu pomarańczowego OWOCOWA ROZKOSZ
KREM ANANASOWY:
2 szklanki mleka
20 dag masła
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 puszka ananasa
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
16 g cukru waniliowego
BEZA Z BAKALIAMI:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
15 dag orzechów włoskich
50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części.Wylepić dno dwóch jednakowych blaszek do pieczenia.Każdy kruchy blat, posmarować cienko dżemem pomarańczowym.
Beza: Białka jaj ubijamy na sztywna pianę wsypując w trakcie miksowania cukier puder, bezę dzielimy na dwie części i smarujemy ciasto z dżemem posypujemy mieszanką bakaliową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 40 minut-piekąc w ten sposób dwa jednakowe blaty.
Masa ananasowa: Część mleka zagotowujemy z cukrem, budyń, mąkę i żółtka roztrzepujemy dokładnie, wlewamy roztwór do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na krem, pod koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone w kostkę ananasy , mieszamy łyżką.
Przełożenie: Jedną warstwę ciasta z bezą posmarować kremem ananasowym, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić, kroić i podawać.
Życzę smacznego :-)
http://www.scandic-food.pl/index3.php#!/page_rozkosz
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/05/pychotka-ananasowa.html