Wykonanie
Kruche ciasto w połączeniu z
bakaliową bezą i puszystym kremem
ananasowym z warstwą
dżemu niskosłodzonego z
pomarańczy OWOCOWA ROZKOSZ , tworzy pyszną kompozycję
smakową, jednym słowem pyszne ciasto, godne polecenia. Jedno z najlepszych.
Dżem ma idealną konsystencję, do ciast nadaje się wspaniale, ale nie tylko,świeża bułeczka na śniadanie z nim też smakuje wybornie, choć ja wolę
dżemy domowej roboty, to dla osób zabieganych i nie mających czasu na robienie swoich jest godny polecenia :)




Składniki:CIASTO :2 szklanki
mąki pszennej4
żółtka25 dag
masła16 g
cukru waniliowego6 łyżek
cukru2-3 łyżki
śmietany 18%1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 słoiczek
dżemu pomarańczowego OWOCOWA ROZKOSZKREM
ANANASOWY:2 szklanki
mleka20 dag
masła2
żółtka4 łyżki
cukru1 puszka
ananasa1
budyń śmietankowy2 łyżki
mąki ziemniaczanej16 g
cukru waniliowegoBEZA Z
BAKALIAMI:6
białek1 szklanka
cukru pudru15 dag
orzechów włoskich50 g
płatków migdałowychSposób przygotowania:Ciasto:
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części.Wylepić dno dwóch jednakowych blaszek do pieczenia.Każdy kruchy blat, posmarować cienko
dżemem pomarańczowym.
Beza:
Białka jaj ubijamy na sztywna pianę wsypując w trakcie miksowania
cukier puder,
bezę dzielimy na dwie części i smarujemy ciasto z
dżemem posypujemy mieszanką
bakaliową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 40 minut-piekąc w ten sposób dwa jednakowe blaty.

Masa ananasowa: Część
mleka zagotowujemy z
cukrem,
budyń,
mąkę i
żółtka roztrzepujemy dokładnie, wlewamy roztwór do gotującego się
mleka i gotujemy
budyń.Studzimy.Miękkie
masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na krem, pod koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone w kostkę
ananasy , mieszamy łyżką.

Przełożenie: Jedną warstwę ciasta z
bezą posmarować kremem
ananasowym, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić, kroić i podawać.

Życzę smacznego :-)

http://www.scandic-food.pl/index3.php#!/page_rozkosz