Wykonanie
Ryż na słodko z kwiatami majowego mniszka. Osłodzony mniszkowym
miodkiem dla podkreślenia smaku, podany z listkami
melisy cytrynowej to propozycja zarówno na ciepłą kolację jak i na deser. Takim słodkościom trudno się oprzeć. Wspaniale podkreśla radosny wiosenny nastrój na spotkaniach z rodziną czy przyjaciółmi.




Składniki:125 g
ryżu z suszonym
jabłkiem i
rodzynkami400 ml
wodyszczypta
soli1 łyżeczka
masła1/2
laski wanilii15 kwiatów mniszka1 łyżka
miodu z mniszka1 łyżeczka
cukru z
cynamonem1 duże
jabłko2
białka2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytrynyświeże liście
melisy cytrynowejulubione
konfitury np z
truskawekSposób przygotowania:400 ml lekko osolonej
wody zagotowujemy wsypujemy
ryż dodajemy łyżeczkę
masła,
wanilię w całości i gotujemy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż
ryż będzie miękki, a płyn się wchłonie. Zostawiamy do wystygnięcia.
Wanilię usuwamy.


Kwiaty mniszka dokładnie przebieramy i otrzepujemy, aby nie było żadnych robaczków,
jabłko obieramy i trzemy na tarce jarzynowej, skrapiamy
sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypując pod koniec
cukier puder, ubijamy do powstania lśniącej piany.

Przestudzony
ryż mieszamy z
cukrem cynamonowym,
płatkami kwiatów mniszka, dosładzamy
miodem, mieszamy.Następnie masę
ryżową mieszamy z ubitymi na sztywno
białkami.

Tak przygotowaną masę wykładamy do wysmarowanych
masłem kokilek do zapiekania, na wierzchu wykładamy
jabłka, zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 20 minut. Podajemy gorący deser polany ulubionymi
konfiturami i udekorowany liśćmi
melisy cytrynowej.

Życzę smacznegoA tutaj link do książki https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.htmlSerdecznie polecam!