Wykonanie
Dziś klasyka! Kto nie zna smaku
ryżu z
jabłkiem z dzieciństwa?! Nigdy nie byłam zwolenniczką słodkich obiadów, nawet naleśniki wolę z
serem i
szpinakiem, niż z
twarogiem, dlatego est to potrawa, którą robię rzadko. Kiedy jednak zniknęła w oka mgnieniu postanowiłam, że co jakiś czas
będę ją przygotowywać. Tania, szybka i smaczna. Przedstawiam porcję na 3 osoby.

Składniki:szklanka
ryżu3 duże
jabłkamiseczka
truskawek mrożonych /jak
będa świeże mogą być świeże/1/2 szklanki
mleka1/2
laski waniliicynamon mielony2-3 lyżki
cukruszczypta
soli na
bezę:4
białka3 łyżki
cukru pudruesencja waniliowaOdmrozić
truskawki. Nie wiem jaka ich ilość będzie dobra. Zrobiłam zdjęcie, żeby pokazać ile wyszło u mnie, ale myślę, ze to jest mocno umowne.

Do garnka wlać pół szklanki
mleka i pół szklanki
wody, wsypać
ryż, dodać nasiona z
wanilii /ostatecznie można użyć
cukru waniliowego, tylko takiego z prawdziwą
wanilią a nie waniliną/,
sól oraz
cukier. Gotować aż
ryż wchłonie płyn i będzie miękki, ale nie rozgotowany. Dobrze jakby był lekko mokry, a nie ugotowany na sypko. Zetrzeć
jabłka na grubszych oczkach tarki, a
truskawki pokroić w ćwiartki.Na wysmarowanym
masłem naczyniu do zapiekania układamy połowę
ryżu, a na nim połowę startych
jabłek i posypać
cynamonem. Następnie wyłożyć pozostały
ryż, aby przyktył warstwę
jabłek i ułożyć na nim resztę
jabłek i
truskawki.

Przygotować
bezę : ubić
białka na sztywno, dodając w trakcie ubijania po trochu
cukier puder i ok 1 łyżeczki esencji waniliowej. Wyłożyć
białka na warstwie
owoców i piec w temperaturze 180 st C przez ok 25 minut, a po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim potrawę jeszcze przez ok 5 minut, aby
beza doszła.

Taka mała wskazówka: ponieważ nie przepadam za bardzo słodkimi potrawami, wybrałam kwaśne
jabłka.
Słodycz ma w dużej mierze pochodzić z warstwy
bezy, a nie z
ryżu.Jeśli natomiast chodzi o
cynamon, to można go użyć także na dwie warstwy, a jak ktoś bardzo lubi można także dodać do gotującego się
ryżu. Mój
ryż był bardziej
waniliowy niż
cynamonowy, ale to wynika z moich upodobań
smakowych.Najmaczniejszy jest na ciepło.