Wykonanie
Wykwintna
tarta z
jabłkami moczonymi w
białym winie, z
budyniem o smaku prawdziwej
wanilii, tylko dla dorosłych, zachwyca smakiem i aromatem!Dziś 8 marca.... dla wszystkich Pań samych
słodyczy w życiu :) I zapraszam na kawałeczek tej
winnej tarty.



Składniki:Tortownica o wym 26 cmCiasto:25 dag
mąki pszennej125 g
masła1/2 szklanki
cukru1 łyżka mielonych
orzechów laskowych2
żółtka1 łyżeczka
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowa4
winne jabłka1/2 szklanki
wina wytrawnego białego1
budyń śmietankowy400 ml
mleka1/2
laski wanilii1 łyżeczka
cynamonucukier puder1 ziarenko
kardamonubita śmietana do dekoracjiSposób przygotowania:Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z
cukrem,
proszkiem do pieczenia, mielonymi
orzechami laskowymi, dodajemy
żółtka oraz posiekane zimne
masło i zagniatamy ciasto, Większą połową ciasta wylepiamy dno tortownicy wyłożonej pergaminem.
Jabłka obieramy kroimy na cząstki, zalewamy w naczyniu
białym winem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie
jabłka odcedzamy na sicie dokładnie, układamy w formie na cieście tak aby lekko zachodziły na siebie posypujemy
cynamonem.
Budyń gotujemy tak jak w przepisie na opakowaniu z wydrążonymi nasionkami z
laski wanilii w mniejszej ilości
mleka, gorący wylewamy na
jabłka.W palcach rozdrabniamy resztę ciasta układamy na wierzchu tarty. Pieczemy około 40 minut w temp 180*c. pow wystygnięciu dekorujemy
cukrem pudrem wymieszanym z mielonym
kardamonem i
bita śmietaną. Najlepiej smakuje z dodatkiem gałki
lodów o smaku
toffi.

Życzę smacznego!