ßßß Cookit - przepis na Różowy kajmakowiec z cappuccino

Różowy kajmakowiec z cappuccino

nazwa

Wykonanie

Jutro niedziela więc dziś post na słodko, jak to u mnie zazwyczaj bywa.
Pyszny mega słodki kajmakowiec na różowym biszkopcie umili romantyczne chwile we dwoje przy kawie ale nie tylko, polecam na różne okazje!
Troszkę inna wersja słynnego 3 bita.
Składniki
CIASTO:
4 duże jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
czerwony barwnik spożywczy w żelu
KREM:
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki margaryny
1 żółtko
DODATKOWO:
1 puszka kajmaku
150 g solonych krakersów
150 g herbatników maślanych
100 g czekolady mlecznej
PIANKA CAPPUCCINO:
1/2 litra śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan fiks
2 łyżki kawy cappuccino w proszku
Sposób przygotowania
CIASTO: białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypując w trakcie ubijania cukier, dodajemy żółtka jaj miksujemy pod koniec stopniowo wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem, dodajemy odrobinę czerwonego barwnika-tyle aby uzyskać taki efekt jaki nas zadowoli.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy.
KREM:Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń.Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając żółtko przygotować krem.
PIANKA CAPPUCCINO: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec puder i kawę cappuccino, delikatnie mieszamy.
PRZEŁOŻENIE: Różowy biszkopt smarujemy kremem układamy krakersy smarujemy karmelem przykrywamy herbatnikami na to wykładamy piankę kawową, posypujemy startą na tarce mleczną czekoladą. Chłodzimy całą noc w lodówce.
Życzę smacznego ;-)
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/01/rozowy-kajmakowiec-z-cappuccino.html