ßßß Cookit - przepis na Biszkopt:

Biszkopt:

nazwa

Wykonanie

Przy weekendzie zostawiam Wam przepis na lekkie puszyste ciasto biszkoptowe z aksamitnym rozpływającym się w ustach kremem z nutą pomarańczy.
Składniki
Biszkopt:
6 jaj wiejskich
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
Krem:
850 ml mleka 3,2%
250 g masła
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego
3 łyżki soku z pomarańczy
400 ml musu lub dżemu pomarańczowego
Poncz:
3/4 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki rumu lub wódki
Polewa czekoladowa do dekoracji
złoty krokant
1.
2.
3.
Składniki ponczu łączymy ze sobą
4.
Przełożenie: Pierwszy płat biszkopta nasączamy ponczem smarujemy musem pomarańczowym oraz połową kremu przykrywamy biszkoptem i czynność powtarzamy, przykrywamy znów biszkoptem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy. Zostawiamy ciasto na całą noc w lodówce aby stężało.
Życzę smacznego !
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2014/11/pomaranczowy-puszek.html