Wykonanie
Dzisiaj w
poście propozycja obiadowa jak w dobrej włoskiej restauracji-oryginalnie z dedykacją dla smakoszy....Pyszna
ryba podana na delikatnym
makaronie z warzywami, niebanalnie i smacznie. Zapraszam do eksperymentów....:)
Składniki80 dag fileta
okonia nilowego30 dag
makaronu spaghetti1 łyżka
soku z cytryny20 dag
marchewki20 dag
cukinii1
cebula80 g pasty pesto bazyliowej1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
masła150 ml
bulionu warzywnego150 g kwaśnej
śmietany 18%1 łyżeczka
przyprawy do rybsól himalajska do smaku
pieprz cytrynowy do smakulistki świeżej
bazylii do dekoracjiSposób przygotowaniaFilet z
okonia myję osuszam ręcznikiem papierowym kroję na mniejsze kawałki,oprószam
solą z każdej strony.
Pieprz cytrynowy i
przyprawę do ryby mieszam w małej miseczce z
oliwą z oliwek, tak przygotowaną marynatą nacieram
rybkę i wkładam do naczynia żaroodpornego, odstawiam na jedną godzinę do lodówki aby
mięso naszło
przyprawami.Rozgrzewam piekarnik do 190*c na każdym kawałku
ryby kładę po małej łyżeczce
bazyliowego pesto,rozsmarowuję i wkładam do piekarnika na 15-20 minut,aż
ryba się upiecze.Obraną
marchewkę i
cukinię ze skórką kroję w cienkie paseczki a
cebulkę siekam w kosteczkę. W rondelku roztapiam
masło wrzucam
cebulkę i zrumieniam, następnie wlewam
bulion warzywny dodaję
marchewkę i duszę około 7 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszam,następnie dodaję paseczki
cukinii i duszę jeszcze około 3 minuty,doprawiam warzywa
solą do smaku.
Makaron wrzucam na osolony wrzątek gotuję all dente tak jak w przepisie na opakowaniu,odcedzam i gorący mieszam ze
śmietaną i dodaję do warzyw mieszam rozkładam na talerze.
Rybkę zapieczoną z pesto podaje na
makaronie.Dekoruję listkami świeżej
bazylii.Serwuję z
winem półwytrawnym białym.Życzę smacznego ;-)