Składniki:- 1 średnia cukinia- starta skórka z 1 cytryny- 1 łyżka soku z cytryny- 1/2 szklanki śmietany słodkiej 18%- 2 łyżki oliwy z oliwek- sól i pieprz- świeża bazylia- 1/2 op. makaronuSposób przygotowania:1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.2. Cukinię myjemy, odcinamy końce, wykrawamy środek z ziarnami i ścieramy na dużych oczkach.3. Na oliwię podsmażamy cukinię ze skórką i sokiem z cytryny, gdy zmięknie dodajemy pokrojonego na drobno kurczaka, chwilę smażymy. Następnie wlewamy śmietanę, gotujemy ok. 6 min., przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.4. Do sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron, chwilę podgrzewamy, wykładamy na talerze i posypujemy świeżą bazylią.