Lasagne to najprostsze danie pod słońcem,pachnące oliwączosnkiem i pomidorami,smakowity zapach rozchodzący się po kuchni sprawia ze czujemy się przez chwilę jak byśmy byli w słonecznej Toskanii.....Składniki30 dag płatów lasagne45 dag mięsa mielonego2 cebule1 papryka czerwona4 ząbki czosnku3 łyżki oliwy1 puszka krojonych pomidorów50 ml czerwonego wytrawnego wina1 łyżka koncentratu pomidorowego1 duża kulka mozzarellizioła włoskie do smaku1/2 łyżeczki mielonej słodkie paprykipieprz czarny świeżo mielony do smakuSos beszamelowy:60 g masła50 g mąki pszennej500 ml mlekasólpieprz do smakuszczypta ziół prowansalskichnatka pietruszki lub świeży majeranek do dekoracjiSposób przygotowaniaPłaty lasagne gotować 3 minuty w osolonym wrzątku wyjąć rozłożyć na drewnianej desce każdy osobno obok siebie aby się nie posklejały.Przygotowujemy farsz: Cebulę obieramy siekamy w kostkę,obrany czosnek przeciskamy przez praskę.Paprykę myjemy wydrążamy z nasion kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy czosnek i cebulę szklimy 2-3 minuty po czym dodajemy paprykę i mięso mielone.Wlewamy wino.Doprawiamy do smaku ziołami, smażymy 5 minut po tym czasie wrzucamy pomidory z puszki dodajemy koncentrat dusimy kolejne 5 minut wszystko razem.Płaty lasagne ułożyć w formie warstwami przełożone masą mięsną.Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło,wsypać mąkę i zasmażyć wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje,doprawić do smaku .Zalać zapiekankę ułożyć na wierzchu ser mozzarella pokrojony w cienkie plastry,zapiec w nagrzanym do 190*c 15-20 minut.Podawać gorące danie.