Wykonanie
Dziś w
poście ...
czekoladowo w sam raz na jesienne słoty...:)Samo słowo
czekolada ma w sobie
magię, w szare pochmurne dni dodaje nam energii,doskonale łączy się z innymi składnikami, ja połączyłam smaki białej i półsłodkiej
czekolady z rozgrzewającym dodatkiem
imbiru. Takie małe co nie co na drugie śniadanie z
kubkiem kawy to poezja. Wyszło nieskromnie mówiąc pysznieTen deser to prawdziwa delicja,skusicie się?


SkładnikiCiasto;4
jajka150 g
masła150 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g
czekolady 70%50 g
czekolady białej150 g
brązowego cukru trzcinowego50 g marynowanego
imbiruszczypta
soliNadzienie;100 g
białej czekolady3 łyżki słodkiej
śmietanki 30%Biały sos czekoladowy;1
żółtko1 łyżka kukurydzianej
mąki200 ml
mleka 3,2%100 g
białej czekoladyDekoracja;
kakao do oprószenia
płatki białej i ciemnej
czekoladymasło do wysmarowania foremekSposób przygotowaniaCiasto;Miękkie
masło o temperaturze pokojowej utrzeć z
brązowym cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając wbijać po jednym
jajku aż do połączenia,dodać szczyptę
soli,wsypać
mąkę pszenną wymieszaną z z proszkiem i
kakao, dodać starte drobno
czekolady, białą i gorzką, na koniec wsypać do masy osączony wcześniej z zalewy i drobniutko posiekany
imbir.Kokilki ceramiczne lub metalowe foremki do muffinek wysmarować
masłem, wylać do połowy masę
czekoladową.Nadzienie;
Czekoladę białą połamać na kawałki włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli
wodnej połączyć ze słodką
śmietanką lekko przestudzić i tak przygotowaną masą wlewać po łyżeczce na ciemne ciasto i przykryć reszta ciasta tak aby było 2/3 objętości kokilki. Foremki wstawić do blachy wypełnionej wrząca
wodą tak aby były do połowy zanurzone,wkładamy do nagrzanego do 180/c piekarnika i pieczemy
pudding 45 minut-do suchego patyczka.
Biały sos czekoladowy;
Żółtko utrzeć z
mąką kukurydzianą,
mleko zagotować i zalać masę z
żółtkiem cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, mieszać aż sos, zacznie lekko gęstnieć wtedy dodać pokruszoną tabliczkę
białej czekolady i mieszać do momentu aż się roztopi.Gotowym sosem polać
pudding wyłożony na talerzyki,oprószyć
kakao i posypać
płatkami białej i ciemnej
czekolady.Podawać od razu po przyrządzeniu.

Życzę smacznego;-)Ps.Ten przepis bierze udział w akcji gdzie do wygrania są dwie książki Doroty Świątkowskiej -cudowne ilustracje nie mówiąc o przepisach jednym słowem och ach, gdy dowiedziałam się o konkursie oczy mi się zaświeciły to nie lada gratka dla każdego kto kocha książki ,mam cichą nadzieję że znajdą się i one w mojej biblioteczce,a więcej do poczytania tutaj: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki