ßßß Cookit - przepis na Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami

Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Mamy weekend a u mnie musi być ciasto jak już wiecie, tym razem zapraszam na makowe ze słodką bezą kokosową, puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny.
Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół......
Składniki
Blaszka o wym 24/42 cm
Ciasto makowe:
6 jajek
200 g masła lub margaryny
1 szklanka maki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki suchego maku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe
4 białka jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wiórek kokosowych białych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
80 dag winnych jabłek (po obraniu)
2 galaretki agrestowe
3/4 szklanki wody
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
Masa budyniowa:
1 budyń na 750 ml mleka
2,5 szklanki mleka
1 łyżka mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła lub dobrej margaryny
Dodatkowo:
1 puszka gotowego kajmaku
80 g wiórek kokosowych białych
1.
2.
3.
4.
MASA BUDYNIOWA: Część mleka zagotować z cukrem,budyń z mąką roztrzepać w pozostałym mleku wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, przygotować krem.
5.
PRZEŁOŻENIE: Jeden płat ciasta makowego wysmarować masą budyniową przykryć drugą warstwą makową wylać tężejące jabłka z galaretką przykryć ciastem kokosowym rozsmarować puszkę kajmaku posypać wiórkami.
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2014/10/ciasto-kajmakowo-makowe-z-jabkami.html