ßßß
Piękna i PRZEPYSZNA! Wspaniała, pełna kolorów, wiosenno-świąteczna babka, która zachwyci każdego!:) Jest nie tylko wyśmienita, delikatna, mięciutka, rozpływająca się w ustach, ale do tego wygląda uroczo:) Możecie przygotować ją w Waszych ulubionych kolorach (barwniki spożywcze dostępne są w każdym większym markecie) i za każdym razem będzie wyglądać inaczej, albo - jeśli lubicie klasykę - nie dodawajcie do niej barwników i też będzie wspaniała. Tęczową babkę robi się bardzo łatwo: utarte ciasto należy podzielić na cztery części, do każdej dodać wybrany barwnik i wylać kolorowe masy do formy jedna na drugą. Śliczny wzorek zrobi się sam:D To wszystko! Na świątecznym stole babka na pewno będzie się genialnie prezentować i gwarantuję Wam, że zniknie jako pierwsza :D To moja ukochana babka, robię ją od lat, zawsze się udaje, zachwyca smakiem i delikatnością. Dodaję do niej skórkę i sok z mandarynek, ale śmiało możecie zastąpić je cytryną. To tylko lekko wyczuwalna nuta:) Ogromnie polecam!SKŁADNIKI NA BABKĘ:4 jajka w temperaturze pokojowej1,25 szklanki cukru1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)szczypta soli200 g masłaskórka i sok z 2-ch większych mandarynek1,25 szklanki mąki pszennej tortowej0,75 szklanki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniakolorowe barwniki spożywcze (użyłam fioletowego, różowego, żółtego i zielonego)SKŁADNIKI NA LUKIER:1 białko *150 g cukru pudrukolorowe barwniki spożywcze (użyłam fioletowego, różowego, żółtego i zielonego)WYKONANIE:BABKA:Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C.Formę do babki o górnej średnicy 24-25 cm wysmaruj lekko masłem i wysyp bułką tartą.W garnuszku rozpuść masło, a następnie pozostaw je do ostudzenia.Całe jajka z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli ubij na puszystą masę przez 8 minut.Następnie dodaj do masy skórkę i sok z mandarynek oraz ostudzone, roztopione masło i zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie, przez 30-40 sekund .Teraz dosyp obie mąki oraz proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj masę przez około 1 minutę.Masę rozłóż szybko, ale delikatnie do 4 miseczek . Do każdej dodaj po odrobinie wybranego barwnika spożywczego i szybciutko zmiksuj lub wymieszaj ręcznie.Na dno formy wylej najpierw masę w jednym kolorze, na nią drugą i aż do wyczerpania wszystkich kolorów masy. Nie mieszaj mas, ani nie potrząsaj formą.Piecz babkę przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij ją piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia.LUKIER:*Wyparzanie: Jajko dokładnie umyj i wsadź do kubeczka z wrząca wodą na 10 sekund.Wyjmij i przetrzyj je papierem lub ściereczką nasączoną octem. Oddziel białko od żółtka.Białko wymieszaj z cukrem pudrem na gęsty lukier, podziel go na 4 części, do każdej dodaj wybrany barwnik.Ostudzoną babkę udekoruj ozdobnie, lejąc na nią po kolei lukrem paski. Gotowe! Smacznego!




