Wykonanie
Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam tort, który wykonałam na siódme urodziny mojej córeczki. Przygotowania zabrały trochę czasu, ale myślę, że było warto. Wprawy w dekoracji jeszcze nie mam, ale na pewno
będę nad tym pracować, gdyż mam motywację. Plusami przygotowywania
tortu w domu jest takie, że wiemy co w nim jest i czy składniki są świeże. Minus to oczywiście czas, ale czego się nie robi dla pociech. Do ozdobienia wykorzystałam masę
cukrową, którą pokazałam Wam w poprzednim
poście.

Składniki:
Biszkopt, średnica 28 cm:– 8
jajek,
białka i
żółtka oddzielnie– 1,2 szklanki
cukru– 1,2 szklanki
mąki pszennej– 0,4 szklanki
mąki ziemniaczanej-3 ulubione
barwniki spożywczeWykonanie:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, podzielić na 3 równe części, odłożyć na później.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Powstałą masę rozdzielić równo pomiędzy 3 miski. Do każdej porcji dodać ulubione barwniki.Do każdej masy różowej dodać jedną część
mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Masy przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 – 20 minut (do tzw. suchego patyczka).Do przełożenia:–
konfitura truskawkowa lub wiśniowa,– szklanka
śmietany 36%;– 0,5 łyżki
cukru pudruKremówkę ubić na sztywną pianę dodając pod koniec
cukier puder.Dolny blat
biszkoptu posmarować
konfiturą i połową
bitej śmietany. Przykryć drugim blatem i przełożyć pozostałą
bitą śmietaną. Przykryć ostatnim blatem.Z racji tego, że
bita śmietana roztapia masę
cukrową tort dookoła wysmarowałam masą
maślaną.Masa
maślana:– 200 g
masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki– 3
białka– 0,5 szklanki
cukru– szczypta
soli– opakowanie
cukru wanilinowegoBiałka (mogą być prosto z lodówki) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę
soli i
cukier. Misę ustawić nad kąpielą
wodną. Cały czas podgrzewając, mieszać rózgą , tak długo, aż
cukier w
białku całkowicie się rozpuści. Jeśli misa z
białkami (jak i
białka z
cukrem) mocno się zagrzały, odstawić do lekkiego przestudzenia.Po tym czasie
białka z
cukrem ubić dokładnie w mikserze (końcówką do ubijania
białek, przez około 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta, a
beza całkowicie zimna.Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać
masło, cały czas miksując.Masa cukrowa przepis TUTAJ .Smacznego