ßßß
Składniki:Biszkopt, średnica 28 cm:– 8 jajek, białka i żółtka oddzielnie– 1,2 szklanki cukru– 1,2 szklanki mąki pszennej– 0,4 szklanki mąki ziemniaczanej-3 ulubione barwniki spożywczeWykonanie:Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, podzielić na 3 równe części, odłożyć na później.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Powstałą masę rozdzielić równo pomiędzy 3 miski. Do każdej porcji dodać ulubione barwniki.Do każdej masy różowej dodać jedną część mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Masy przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 – 20 minut (do tzw. suchego patyczka).Do przełożenia:– konfitura truskawkowa lub wiśniowa,– szklanka śmietany 36%;– 0,5 łyżki cukru pudruKremówkę ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier puder.Dolny blat biszkoptu posmarować konfiturą i połową bitej śmietany. Przykryć drugim blatem i przełożyć pozostałą bitą śmietaną. Przykryć ostatnim blatem.Z racji tego, że bita śmietana roztapia masę cukrową tort dookoła wysmarowałam masą maślaną.Masa maślana:– 200 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki– 3 białka– 0,5 szklanki cukru– szczypta soli– opakowanie cukru wanilinowegoBiałka (mogą być prosto z lodówki) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cukier. Misę ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas podgrzewając, mieszać rózgą , tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści. Jeśli misa z białkami (jak i białka z cukrem) mocno się zagrzały, odstawić do lekkiego przestudzenia.Po tym czasie białka z cukrem ubić dokładnie w mikserze (końcówką do ubijania białek, przez około 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta, a beza całkowicie zimna.Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać masło, cały czas miksując.Masa cukrowa przepis TUTAJ .Smacznego