Wykonanie

Piękna i PRZEPYSZNA! Wspaniała, pełna kolorów, wiosenno-świąteczna babka, która zachwyci każdego!:) Jest nie tylko wyśmienita, delikatna, mięciutka, rozpływająca się w ustach, ale do tego wygląda uroczo:) Możecie przygotować ją w Waszych ulubionych kolorach (
barwniki spożywcze dostępne są w każdym większym markecie) i za każdym razem będzie wyglądać inaczej, albo - jeśli lubicie klasykę - nie dodawajcie do niej barwników i też będzie wspaniała. Tęczową babkę robi się bardzo łatwo: utarte ciasto należy podzielić na cztery części, do każdej dodać wybrany barwnik i wylać kolorowe masy do formy jedna na drugą. Śliczny wzorek
zrobi się sam:D To wszystko! Na świątecznym
stole babka na pewno będzie się genialnie prezentować i gwarantuję Wam, że zniknie jako pierwsza :D To moja ukochana babka, robię ją od lat, zawsze się udaje, zachwyca smakiem i delikatnością. Dodaję do niej skórkę i sok z
mandarynek, ale śmiało możecie zastąpić je
cytryną. To tylko lekko wyczuwalna nuta:) Ogromnie polecam!SKŁADNIKI NA BABKĘ:4
jajka w temperaturze pokojowej1,25 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)szczypta
soli200 g
masłaskórka i sok z 2-ch większych
mandarynek1,25 szklanki
mąki pszennej tortowej0,75 szklanki
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniakolorowe
barwniki spożywcze (użyłam fioletowego, różowego, żółtego i zielonego)SKŁADNIKI NA
LUKIER:1
białko *150 g
cukru pudrukolorowe
barwniki spożywcze (użyłam fioletowego, różowego, żółtego i zielonego)WYKONANIE:BABKA:Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C.Formę do babki o górnej średnicy 24-25 cm wysmaruj lekko
masłem i wysyp
bułką tartą.W garnuszku rozpuść
masło, a następnie pozostaw je do ostudzenia.Całe
jajka z
cukrem,
cukrem wanilinowym i szczyptą
soli ubij na puszystą masę przez 8 minut.Następnie dodaj do masy skórkę i sok z
mandarynek oraz ostudzone, roztopione
masło i zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie, przez 30-40 sekund .Teraz dosyp obie
mąki oraz
proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj masę przez około 1 minutę.Masę rozłóż szybko, ale delikatnie do 4 miseczek . Do każdej dodaj po odrobinie wybranego
barwnika spożywczego i szybciutko zmiksuj lub wymieszaj ręcznie.Na dno formy wylej najpierw masę w jednym kolorze, na nią drugą i aż do wyczerpania wszystkich kolorów masy. Nie mieszaj mas, ani nie potrząsaj formą.Piecz babkę przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij ją piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia.
LUKIER:*Wyparzanie:
Jajko dokładnie umyj i wsadź do kubeczka z wrząca
wodą na 10 sekund.Wyjmij i przetrzyj je papierem lub ściereczką nasączoną
octem. Oddziel
białko od
żółtka.
Białko wymieszaj z
cukrem pudrem na gęsty
lukier, podziel go na 4 części, do każdej dodaj wybrany barwnik.Ostudzoną babkę udekoruj ozdobnie, lejąc na nią po kolei lukrem paski. Gotowe! Smacznego!





