ßßß Cookit - przepis na CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I POMARAŃCZY

CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I POMARAŃCZY

nazwa

Wykonanie

Tym wpisem zaczynam serię przepisów świątecznych :))) Razem ze mną zastawicie stół na tegoroczne Święta wspaniałymi przysmakami, także zaglądajcie do mnie koniecznie, by nic nie przegapić!
Boże Narodzenie już bliżej niż dalej, dlatego czas zakasać rękawy i zacząć szykować świąteczne menu:) Na pierwszy ogień idzie bardzo smaczne, klimatyczne ciasto ze świeżą żurawiną, na bazie jogurtu naturalnego, z najlepszą polewą z białej czekolady i skórki pomarańczowej. Ciasto pachnie obłędnie żurawiną, jest cieżkie, syte, bardzo tradycyjne, a przepyszna, słodka polewa świetnie sie łączy ze słodko-kwaśną żurawiną. Użyłam żurawiny świeżej, ale jak najbardziej możecie zamienić ją na mrożoną, dostepną w większych marketach albo po prostu suszoną, wybór należy do Was. Ciasto pieczone z tej porcji jest bardzo duże, potrzebna Wam bedzie więc większa keksówka:) Możecie też na początek upiec je z połowy składników, ale nie radzę, Rodzina Wam nie wybaczy:D Ciasto możecie upiec 2-3 dni przed Świętami, zawinąć w lnianą ściereczkę i schować do woreczka, dzieki czemu zachowa swoją świeżość (będzie nawet jeszcze lepsze!) i będziecie mogli się nim zajadać między świątecznym karpiem a pierogami:D Bardzo polecam!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
250 g gęstego jogurtu naturalnego
120 g masła, stopionego
3 duże jajka
kilka kropel aromatu pomarańczowego
450 g mąki pszennej
220 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
250 g świeżej żurawiny (albo 150 g świeżej + 100 g suszonej lub 300 g suszonej)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
100 g białej czekolady
3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie śmietany 18%)
skórka starta z połowy średniej pomarańczy
WYKONANIE:
CIASTO:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Keksówkę o wymiarach 12 x31 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Mokre składniki wymieszaj krótko w misce mikserem (lub łyżką).
Suche składniki (oprócz żurawiny) wymieszaj w drugiej misce łyżką, a następnie dodaj do mokrych i wymieszaj (lub zmiksuj) całość na gładką masę (ciasto będzie bardzo gęste).
Do ciasta dosyp umytą na sitku i osuszoną świeżą żurawinę (lub mieszankę świeżej i suszonej albo samą suszoną). Wymieszaj delikatnie, ale bardzo dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej keksówki, wyrównaj wierzch i wsadź do piekarnika. Piecz przez około 1 godzinę i 20 minut lub krócej do tzw. suchego patyczka. Ze względu na swoją objętość ciasto wymaga dłuższego pieczenia.
POLEWA:
W garnuszku zagrzej 3 łyżki śmietany kremówki, dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę i dobrze zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Zdejmij garnuszek z ognia, dodaj startą skórkę z pomarańczy i jeszcze dokładnie wszystko wymieszaj.
Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z tej strony.
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2014/11/ciasto-jogurtowe-z-zurawina-i-polewa-z.html