Wykonanie

Tym wpisem zaczynam
serię przepisów świątecznych :))) Razem ze mną zastawicie stół na tegoroczne Święta wspaniałymi przysmakami, także zaglądajcie do mnie koniecznie, by nic nie przegapić!Boże Narodzenie już bliżej niż dalej, dlatego czas zakasać rękawy i zacząć szykować świąteczne menu:) Na pierwszy ogień idzie bardzo smaczne, klimatyczne ciasto ze świeżą
żurawiną, na bazie
jogurtu naturalnego, z najlepszą polewą z
białej czekolady i
skórki pomarańczowej. Ciasto pachnie obłędnie
żurawiną, jest cieżkie, syte, bardzo tradycyjne, a przepyszna, słodka polewa świetnie sie łączy ze słodko-kwaśną
żurawiną. Użyłam
żurawiny świeżej, ale jak najbardziej możecie zamienić ją na mrożoną, dostepną w większych marketach albo po prostu suszoną, wybór należy do Was. Ciasto pieczone z tej porcji jest bardzo duże, potrzebna Wam bedzie więc większa keksówka:) Możecie też na początek upiec je z połowy składników, ale nie radzę, Rodzina Wam nie wybaczy:D Ciasto możecie upiec 2-3 dni przed Świętami, zawinąć w lnianą ściereczkę i schować do woreczka, dzieki
czemu zachowa swoją świeżość (będzie nawet jeszcze lepsze!) i będziecie mogli się nim zajadać
między świątecznym
karpiem a pierogami:D Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:250 g gęstego
jogurtu naturalnego120 g
masła, stopionego3 duże
jajkakilka kropel
aromatu pomarańczowego450 g
mąki pszennej220 g
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli250 g świeżej
żurawiny (albo 150 g świeżej + 100 g suszonej lub 300 g suszonej)SKŁADNIKI NA POLEWĘ:100 g
białej czekolady3 łyżki
śmietany kremówki (opcjonalnie
śmietany 18%)skórka starta z połowy średniej
pomarańczyWYKONANIE:CIASTO:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Keksówkę o wymiarach 12 x31 cm wysmaruj
masłem i wysyp
bułką tartą.Mokre składniki wymieszaj krótko w misce mikserem (lub łyżką).Suche składniki (oprócz
żurawiny) wymieszaj w drugiej misce łyżką, a następnie dodaj do mokrych i wymieszaj (lub zmiksuj) całość na gładką masę (ciasto będzie bardzo gęste).Do ciasta dosyp umytą na sitku i osuszoną świeżą
żurawinę (lub mieszankę świeżej i suszonej albo samą suszoną). Wymieszaj delikatnie, ale bardzo dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką.Przełóż ciasto do przygotowanej keksówki, wyrównaj wierzch i wsadź do piekarnika. Piecz przez około 1 godzinę i 20 minut lub krócej do tzw. suchego patyczka. Ze względu na swoją objętość ciasto wymaga dłuższego pieczenia.POLEWA:W garnuszku zagrzej 3 łyżki
śmietany kremówki, dodaj do niej połamaną na kostki
czekoladę i dobrze zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady.Zdejmij garnuszek z ognia, dodaj startą skórkę z
pomarańczy i jeszcze dokładnie wszystko wymieszaj.


Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z tej strony.