Wykonanie

Chiałabym Wam umilić początek tego tygodnia i zaproponować naprawdę przepyszny tort z Nutellą i
kremem śmietankowym:) Miałam z nim nie lada przeboje i dał mi sie w kość jak żaden inny tort, ale nie dlatego, że jest trudny do zrobienia... Nie, nie, nic z tych rzeczy... Ten tort robi się BARDZO łatwo. Ale mi dał popalić:D Piekę całe swoje życie. I, mało skromnie dodam, że NIGDY, PRZENIGDY nie opadł mi jeszcze żaden
biszkopt. Tym razem jednak mi OPADŁ. Mało tego. Upiekłam kolejny. Też OPADŁ. "O nieee..." - pomyślałam, nie ze mną te numery. MNIE się to nie zdarza! Upiekłam więc trzeci, cholerny
biszkopt. I... wyszedł wzorowy. Jego szczęście. Bo byłam na granicy wytrzymałości:DZabrałam się za ubijanie
śmietany kremówki.
Śmietanę kremówkę ubijam całe swoje życie. I NIGDY, PRZENIGDY mi się nie zważyła. Tym razem jednak się zważyła. 1 LITR cudownej kremówki poszedł do śmieci. Na tym etapie mój Mąż i Dzieci zaczęli zachowywać odpowiedni odstęp ode mnie, by nie znaleźć się w
polu rażenia... Moja granica wytrzymałości dawno została przekroczona. Takie rzeczy MNIE się nie przydażają!!! Mąż uratował całą sytuację nową dostawą
beczki pełnej
śmietany kremówki:)))))Dalej poszło już z górki. Cała złość minęła mi, gdy spróbowałam kremu z Nutelli i
mascarpone... Coś obłędnego... Był tak pyszny, że nie mogłam się od niego oderwać:) Dodatek lekko kwaskowego
dżemu porzeczkowego idealnie łamie
słodycz całości.Tort nie należy do najtańszych, przyznaję, ale raz na jakiś czas można zaszaleć:)))Bardzo bałam sie krojenia
wafli, myślałam, że popękają mi lub się połamią. Ale nic takiego sie nie stało,
wafle idealnie się kroiły bardzo
ostrym nożykiem. Nie przerażajcie się zatem, że ozdobienie tego
tortu jest trudne, to sama przyjemność.
Wafle wchodzą w tort jak w
masło, poźniej tylko pozostaje wyciśnięcie pięknych rozetek z kremu i cudowny tort gotowy! Moje Dzieci aż podniosły się w sekundę z kanapy, gdy wniosłam im ten tort w czasie, gdy oglądały bajki!:)))) "Ochom" i "achom" nie było końca":))) Póżniej zawieźliśmy go do znajomych. I cóż
mogę powiedzieć?:) Bardzo polecam Wam ten tort, "efekt WOW" murowany":)))SKŁADNIKI NA
BISZKOPT RZUCANY*:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejSKŁADNIKI NA KREM NUTELLOWY:300 g
mascarpone9 łyżek (z górką) NutelliSKŁADNIKI NA
KREM ŚMIETANKOWY:200 g
mascarpone200 g
śmietany kremówki 36%6 łyżek
cukru pudru (lub według uznania)SKŁADNIKI NA KREM DO OBŁOZENIA
TORTU:300 g
śmietany kremówki 36%4 łyżki
cukru pudruSKŁADNIKI NA KREM DO WYPEŁNIENIA
WAFLI:200 g
śmietany kremówki 36 %250 g
mascarpone8 łyżek Nutelli3 łyżki
cukru pudruSKŁADNIKI NA PONCZ:1/3 szklanki ciepłej
wody2-3 łyżeczki
cukru pudru2 łyżeczki
soku z cytrynyDODATKOWO:10
wafelków do lodow1 słoiczek (280 g
dżemu porzeczkowego)WYKONANIE:
BISZKOPT:Wszystkie składniki na
biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski.Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłoż papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani
boków.
Białka oddziel od
żółtek i ubij na sztywną pianę.Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.Teraz dodaj po kolei
żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.Przesiane
mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką.Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorący
biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie z wysokości około 60 - 70 cm na podłogę.Odstaw
biszkopt do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Boki
biszkoptu oddziel od formy dopiero po jego całkowitym ostudzeniu.KREMY:
Śmietana kremówka i
mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone, najlepiej dzień wcześniej.Nutella może
mieć temperaturę pokojową.KREM NUTELLOWY:
Mascarpone i Nutellę zmiksuj krótko, ale dokładnie na gładki krem. Krem schowaj do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników
tortu.
KREM ŚMIETANKOWY:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.Dodaj do niej
cukier puder oraz
mascarpone i zmiksuj całość krótko razem. Krem Sshowaj do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników
tortu.KREM DO OBŁOŻENIA
TORTU:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.Dodaj do niej
cukier puder i zmiksuj całość krótko.Krem schowaj do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników
tortu.KREM DO WYPEŁNIENIA
WAFLI:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.Dodaj do niej
mascarpone i zmiksuj całość krótko razem. Podziel krem na dwie części.Do jednej - Jasnej cześci - dosup
cukier puder i zmiksuj.Do drugiej - Ciemnej części - dodaj Nutellę i również zmiksuj.Kremy schowaj do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników
tortu.PONCZ:Wszystkie składniki wymieszaj razem w szklance.SKŁADANIE
TORTU:Kremy wyjmij z lodówki.
Biszkopt przekrój na 3 równe blaty.Pierwszy blat połóż na paterze lub ozdobnym talerzu i polej kilkoma łyżeczkami ponczu.Następnie posmaruj go
dżemem porzeczkowym. Na to wyłóż Krem Nutellowy i przykryj drugim blatem.Polej kolejne kilka łyżeczek ponczy i wyłoż
Krem Śmietankowy.Przykryj całość trzecim blatem i polej resztą ponczu.Tort wysmaruj dookoła, boki i wierzch, Kremem Do Obłożenia
Tortu.Pokrój
wafle: weź do ręki jeden wafelek, odwróć go do góry dnem (dziurką w dół) i postaw tak na blacie. Bardzo
ostrym, małym nożykiem zacznij przekrajać go od "nóżki" w dół 4 mm za miejcem, w którym przebiega jego połowa . Te 4 mm muszą później wejść w tort, tak, żeby
wafel wystawał w połowie. Pozostych części
wafli nie wyrzucaj, połam je na kawałki i odłóż.Powsadzaj przekrojone
wafle w tort w odstępach około 1,5 - 2 cm . Połamanymi resztami
wafli wypełnij "nóżki"
wafli, po to , aby nie napełniać ich kremem. Krem do dekoracji, Jasny i Ciemny, będą kładzione jako rozetki tylko na wierzchu
wafli.Szprycą z końcówką w kszatłcie dużej gwaizdki napełnij
wafle w/w rozetkami: 5 sztuk Kremem Jasnym i 5 sztuk Kremem Ciemnym.Tort schłodź w lodówce przez minimum 5-6 godzin . Gotowe! Smacznego!




* przepis na
biszkopt z blogu Moje Wypiekiinspiracja dekoracji: internet