Wykonanie
Domowe pesto z
bazyli i
orzechów nerkowca. Z dodatkiem
czosnku,
oliwy z oliwek i tartego
parmezanu. Czysta klasyka. Pesto ma uniwersalne zastosowanie. Idealnie pasuje jako sos do
makaronów czy
sałat, pięknie komponuje się z
mięsem czy
serami. Jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnego
masła na kanapki, ja sama bardzo często używam pesto jako główne smarowidło
pieczywa.
Orzechy użyte do niego mogą być za każdym razem inne, czy to
orzechy pinii czy włoskie, świetnie nadają się też
migdały,
pestki dyni czy łuskany
słonecznik.
Bazylię można zamienić na
rukolę lub
pietruszkę. Tradycyjnie pesto uciera się w moździerzu, ale zmiksowane malakserem czy blenderem jest równie pyszne:)P.s. Pesto na zdjęciu ucierałam bardzo krótko, dlatego ma widoczne dość duże kawałeczki
orzechów. Ale Wy oczywiście możecie utrzeć swoje pesto dokładniej, by było "gładsze", ale pamiętajcie, że drobinki składników są w nim jak najbardziej wskazane:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI (na filiżankę pesto):liście z 1 doniczki
bazylii1-2 ząbki
czosnku3 łyżki
orzechów nerkowca (lub innych) posiekanych lekko
oliwa z oliwek (ilość wg ulubionej konsystencji pesto, kilka łyżek)2-3 łyżki tartego
parmezau lub
grana padano (lub innego dość twardego
żółtego sera)
sólświeżo zmielony
pieprzWYKONANIE:Wszystkie składniki utrzyj w moźdierzu lub umiesć w malakserze albo blenderze i zmiksuj, tak aby pozostały kawałeczki składników, głównie
orzechów.Dodaj
sól i
pieprz. Pesto przechowuj w lodówce do 7 dni. Gotowe! Smacznego!