Wykonanie

Najsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim
tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym
cytrynowym kremem z
mascarpone, kremówki i domowego lemon
curd. Chrupiąca
beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające
cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych
owoców lata takich jak
truskawki,
maliny, czarne i
czerwone porzeczki,
czereśnie i
agrest - to moje słodkie Dzień dobry po długiej przerwie:)SKŁADNIKI NA
BEZĘ (jak w przepisie na Tort
bezowy z Advocatem):8 dużych
białek420 g
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
białego octu winnego lub
spirytusowegoSKŁADNIKI NA KREM
CYTRYNOWY:400 ml kremówki 36%250 g
serka mascarpone6 czubatych łyżek domowego lemon
curd (przepis na blogu)5-6 łyżeczek
cukru pudru (wg uznania)DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:świeże
truskawki,
maliny,
agrest,
czereśnie, czarne i
czerwone porzeczkiWYKONANIE:
BEZA:
Białka muszą być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzej do 120 stopni C . Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj na nim dwa
okręgi o średnicy około 18 cm (w dwóch rogach blaszki).
Białka wlej do wysokiej miski i spień na niskich obrotach (uważaj, aby nie było w nich ani odrobiny
żółtka, bo piana się nie ubije!).Następnie zwiększ obroty i ubijaj
białka do uzyskania sztywnej piany.Teraz dodawaj po 1 łyżce
cukru, cały czas dokładnie miksując.Po wsypaniu całego
cukru ubijaj jeszcze jakieś 3-5 minut, aż
beza będzie sztywna i lśniąca.Pod koniec ubijania
mąkę ziemniaczaną i dolej
ocet. Zmiksuj jeszcze przez chwilkę.Sztywną pianę wyłóż drewnianą łyżką na narysowane wcześniej
okręgi, wyrównaj lekko ich górę.Piecz
bezę najpierw przez 30 minut w 120 stopniach C, a
potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h .
Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku.
Bezę najlepiej po upieczeniu suszyć całą noc w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.KREM:Składniki do kremu muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce.
Śmietanę kremówkę przelej do miski i ubij na sztywno. Dodaj do niej
serek mascarpone, lemon
curd oraz
cukier puder i wymieszaj krótko całość mikserem.SKŁADANIE
TORTU I DEKORACJA:Dolny blat
bezy ułóż na ozdobnym talerzu lub paterze, przełóż go połową porcji kremu, posyp wybranymi świeżymi
owocami (większe pokrój na kawałki) i przykryj ostrożnie drugim blatem. Znów posmaruj drugą porcją kremu i udekoruj pozostałymi
owocami wg uznania.Gotowe! Przechowuj w lodówce. Smacznego!

