Wykonanie
            W dzisiejszej odsłonie szpinakowi będzie towarzyszyć 
Dorsz i 
Ciasto francuskie:)

Potrzebne produkty:Torebka 
szpinaku ok. 150g
Dorsz (ja użyłam w 
sumie 4 kawałków 
rybki na dwie osoby i okazało się troszkę za dużo, więc polecam 2 kawałki na dwie osoby)
Ser favita z Mlekovity
Ciasto francuskie (ja kupuję gotowe)1 op.
cytryna (troszkę do wyciśnięcia)
czosnek 1 ząbek
Przyprawy:
Pieprz - Kamis
SólOliwaNa pierwszy ogień idzie 
rybka. Należy ją rozmrozić i podsmażyć. Spytacie dlaczego dorsz? Akurat tę 
rybę mam wypróbowaną i jest godna polecenia. Ja kupuję tylko 
dorsza atlantyckiego, gdyż nie posiada on takiej glazury, kawałki są konkretne a podczas rozmrażania i pieczenia nie śmierdzi okrutnie.Tak, więc po rozmrożeniu 
ryby przyprawiam ją 
solą i 
pieprzem.

Następnie przygotowuję patelnię z 2 łyżkami 
oliwy i podsmażam 
dorsza. Nie przesadzam, gdyż 
ryba będzie jeszcze pieczona w piekarniku z 
ciastem fancuskim.

Po podsmażeniu 
dorsza odkładam go na bok, aby przestygnął. Gorący będzie się źle układał na cieście.Następnym etapem przygotowań jest 
szpinak. Jest wiele szkół robienia 
szpinaku i przyprawiania go. Myślę, że każdy musi przygotować go kilka 
razy, aby doszedł do perfekcji i aby nasze 
kubki smakowe go pokochały.

Ja przyrządzam go następująco. Na patelnię 
daję łyżkę 
oliwy i wyciskam 1 ząbek 
czosnku. Podsmażam go ale pamiętajmy, aby 
czosnek nie zrobił się brązowy bo 
szpinak będzie gorzki. Po chwili wrzucam opłukane i odsączone liście 
szpinaku.

Gdy 
szpinak zaczyna zmniejszać swoją objętość zaczynam go przyprawiać 
solą i 
pieprzem, a następnie wyciśniętym 
sokiem z cytryny (góra z jednego plasterka sok - to także wedle Waszych upodobań 
smakowych dla mnie tyle jest w sam raz). Na początek nie przesadzajcie z przyprawianiem, pamiętajcie to ma Wam smakować! Uwierzcie mi 
szpinak jest wspaniały tylko trzeba go dobrze przygotować.Gdy już wszystko pięknie się skomponuje, a 
szpinak zmięknie dodaję połowę 
sera favita z Mlekovity pokrojonego w kostkę.

Takim to sposobem mamy przygotowane już wszystko, więc włączamy piekarnik (i teraz każdy patrzy co producent jego piekarnika zaleca przy pieczeniu 
ciasta francuskiego). Ja nagrzewam do temperatury 170 stopni. Piekarnik się nagrzewa, a my przygotowujemy naszą kanapeczkę.Gotowe ciasto przecinamy na pół i na jednej części kładziemy kawałek 
dorsza, następnie 
szpinak z favita.

I ponownie 
dorsza...

Całości zawijamy w 
ciasto francuskie nacinając je po bokach.A następnie odkładamy na naczynie, które pójdzie do piekarnika.


Z drugą częścią ciasta i pozostałymi kawałkami 
dorsza robimy podobnie.Całość pieczemy, aż 
ciasto francuskie będzie ładnie przyrumienione to jest do 30 minut w temperaturze 170 stopni.Po upieczeniu tak się nasza kanapeczka prezentuje.

A tak po przekrojeniu. Czyż nie pięknie????

Obiadek gotowy - SMACZNEGO!!!!