Wykonanie
Przyszła kolej na następne karnawałowe słodkości. Pączki hiszpańskie / wiedeńskie to nic innego jak ptysiowe gniazdka.

Składniki (na ok 25 gniazdek):100 g
margaryny1 i 1/3 szklanki
mąki1 szklanka
wodyszczypta
soli4
jajkaLukier:niepełna szklanka
cukru pudrusok z cytryny2-3 łyżki gorącej
wody+
olej lub
smalec do smażeniaSposób przygotowania:1. W garnku gotujemy
wodę,
margarynę i szczyptę
oleju. Na wrzątek wrzucamy
mąkę i energicznie mieszamy. Zestawiamy do całkowitego wystudzenia.2. Do zimnej masy wbijamy po jednym
jajku i miksujemy.3. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty (8x8cm), lekko smarujemy
olejem.4. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na kwadraty wyciskamy kółka o średnicy 6-7 cm.5. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, partiami wkładamy pączki papierem do góry i smażymy na rumiano po obu stronach. Papierka nie wyrzucamy, można użyć go ponownie.6. Ubieramy
lukier i smarujemy lekko ciepłe pączki.Smacznego!!!Źródło: Moje wypieki