ßßß Cookit - przepis na Lukier:

Lukier:

nazwa

Wykonanie

Przyszła kolej na następne karnawałowe słodkości. Pączki hiszpańskie / wiedeńskie to nic innego jak ptysiowe gniazdka.
Składniki (na ok 25 gniazdek):
100 g margaryny
1 i 1/3 szklanki mąki
1 szklanka wody
szczypta soli
4 jajka
Lukier:
niepełna szklanka cukru pudru
sok z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody
+ olej lub smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
1. W garnku gotujemy wodę, margarynę i szczyptę oleju. Na wrzątek wrzucamy mąkę i energicznie mieszamy. Zestawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy.
3. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty (8x8cm), lekko smarujemy olejem.
4. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na kwadraty wyciskamy kółka o średnicy 6-7 cm.
5. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, partiami wkładamy pączki papierem do góry i smażymy na rumiano po obu stronach. Papierka nie wyrzucamy, można użyć go ponownie.
6. Ubieramy lukier i smarujemy lekko ciepłe pączki.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/02/paczki-hiszpanskie.html