Wykonanie
Wczorajszy dzień minął pod znakiem silnego wiatru, deszczu i ogólnej niepogody. Oby nadchodząca jesień okazała się dla nas łaskawsza...Swego czasu obiecałam, że pokażę jak zrobić zupę z pasteryzowanej
botwinki . Robiłam ją już kilka
razy, ale dopiero teraz udało mi się zrobić w miarę czytelne zdjęcie :)Zapraszam na zupkę :)


Składniki:3 skrzydełka drobiowe2 duże
ziemniaki1
marchewka1
cebula1 słoik
botwinki pasteryzowanej (u mnie 0,75ml)1 puszka
białej fasolisiekana
zielenina (
koperek i
pietruszka)2
listki laurowe5 kulek
ziela angielskiegosólszczypta
cukruocet (1-2 łyżki do smaku)Sposób przygotowania:1. Skrzydełka myjemy, zalewany
wodą (ok.2 litry), gotujemy, ściągamy szumy.2. Do gotującego się
wywaru dodajemy
ziele angielskie i
liść laurowy.3. Obieramy warzywa,
ziemniaki i
cebulę kroimy w kostkę, a
marchew w plasterki. Wrzucamy go zupy i gotujemy do miękkości.4. Pod koniec wlewamy zawartość słoika z
botwinką do garnka, dodajemy też odsączoną z zalewy
fasolkę. (Ja przed wlaniem
botwinki wyciągam skrzydełka, ale można je zostawić). W razie potrzeby dolewamy
wody, jeśli zupa wyszła zbyt gęsta.5. Doprawiamy do smaku
solą,
octem i szczyptą
cukru. Dodajemy siekany
koperek i
pietruszkę.Smacznego!!!