Wykonanie
...czyli coś dla wielbicieli
mięsa :)
Składniki:Ciasto:1,5 szklanki
mąki0,5 szklanki ciepłej
wody1 łyżeczka
cukruszczypta
soli30 g
drożdży3 łyżki
oleju1 łyżeczka suszonej
bazyliiFarsz:150 g
boczku wędzonego w plastrach
mięso z
udka z kurczaka z rosołukawałek
cienkiej kiełbasy2-3
ogórki kiszone1
cebulaser żółtykoncentrat pomidorowyprzyprawa do pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy.
Boczek,
kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy
mięso z kurczaka i chwilę razem smażymy.2.
Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a
cebulkę w piórka.3. Robimy ciasto. W połowie ciepłej
wody rozrabiamy
drożdże,
cukier i 2 łyżki
mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta:
mąkę,
olej, resztę letniej
wody,
bazylię i
sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.4. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy
koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy
przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw
cebulę,
potem boczek,
kiełbasę i
kurczaka, na to
ogórki kiszone. Pizzę posypujemy tartym
żółtym serem i
przyprawą do pizzy.5. Pizzę przekładamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i pieczemy 15-20 minut.Smacznego!!!