ßßß

Składniki:Ciasto:36 dag mąki (2 szklanki)25 dag margaryny2 żółtka3 łyżki kwaśnej śmietany0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaBeza:2 białka15 dag cukru pudruMasa grysikowa:pół szklanki mleka2 - 2,5 łyżki kaszy manny0,5 kostki masła7 dag cukru pudruDodatkowo:marmolada różana (lub dowolne twarde powidła)mielone orzechykokosSposób przygotowania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce. Następnie rozwałkowujemy, wykrawamy literatką lub kieliszkiem do szampana ciastka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Pędzelkiem smarujemy każde ciastko bezą. Ciastka pieczemy w 180 st. C przez 15 minut (lub do zrumienienia się bezy). Ciastka studzimy.3. Robimy masę: mleko zagotowujemy, dodajemy kaszę manną i gotujemy, aż zgęstnieje cały czas mieszając. Grysik studzimy. Ucieramy masło o temperaturze pokojowej z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce zimnego grysiku.4. Ciastka przekładamy marmoladą różaną tak, aby bezy były po zewnętrznej stronie złożonego ciastka. Następnie boki ciasteczek smarujemy masą grysikową i obtaczamy boki mielonymi orzechami włoskimi lub wiórkami kokosowymi.5. Gotowe ciastka przechowujemy w chłodnym miejscu.* Do obsmarowania boków ciasteczek można użyć dowolnej masy, np. budyniowej.Świetnie nadawać się również będą dżemy i powidła.Smacznego!!!