Wykonanie
Wczora j udało mi się przygotować mini torciki na świąteczny stół. Te
ciastka to wspomnienie dziecinnych lat. Mama piekła je na Święta. A my (znaczy ja i moje rodzeństwo) składaliśm y je :)


Składniki:Ciasto:36 dag
mąki (2 szklanki)25 dag
margaryny2
żółtka3 łyżki kwaśnej
śmietany0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaBeza:2
białka15 dag
cukru pudruMasa grysikowa:pół szklanki
mleka2 - 2,5 łyżki
kaszy manny0,5 kostki
masła7 dag
cukru pudruDodatkowo:
marmolada różana (lub dowolne twarde powidła)mielone
orzechykokosSposób przygotowania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce. Następnie rozwałkowujemy, wykrawamy literatką lub kieliszkiem do
szampana ciastka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.2.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier puder i nadal ubijamy. Pędzelkiem smarujemy każde
ciastko bezą.
Ciastka pieczemy w 180 st. C przez 15 minut (lub do zrumienienia się
bezy).
Ciastka studzimy.3. Robimy masę:
mleko zagotowujemy, dodajemy
kaszę manną i gotujemy, aż zgęstnieje cały czas mieszając. Grysik studzimy. Ucieramy
masło o temperaturze pokojowej z
cukrem pudrem i dodajemy po łyżce zimnego grysiku.4.
Ciastka przekładamy
marmoladą różaną tak, aby
bezy były po zewnętrznej stronie złożonego
ciastka. Następnie boki
ciasteczek smarujemy masą grysikową i obtaczamy boki mielonymi
orzechami włoskimi lub wiórkami kokosowymi.5. Gotowe
ciastka przechowujemy w chłodnym miejscu.* Do obsmarowania
boków ciasteczek można użyć dowolnej masy, np. budyniowej.Świetnie nadawać się również będą
dżemy i powidła.Smacznego!!!