ßßß
 
            
         Składniki:1 główka kapusty (użyłam młodej kapusty)Farsz:2 szklanki ryżupół kilo mielonego mięsa - np. karkówki2 duże cebulepieprzsólmajeranekgarstka suszonych grzybów (można pominąć)Sos pomidorowy:1,5 szklanki soku pomidorowegosól, pieprzodrobina cukrumajeranek lub inne dowolne zioła2 łyżki mąki + pół szklanki zimnej wody1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, jeśli sos wydaje się być mało winny)siekany koperekprzyprawa typu vegeta lub sama sól2-3 łyżki oleju1 łyżka octucukier
Składniki:1 główka kapusty (użyłam młodej kapusty)Farsz:2 szklanki ryżupół kilo mielonego mięsa - np. karkówki2 duże cebulepieprzsólmajeranekgarstka suszonych grzybów (można pominąć)Sos pomidorowy:1,5 szklanki soku pomidorowegosól, pieprzodrobina cukrumajeranek lub inne dowolne zioła2 łyżki mąki + pół szklanki zimnej wody1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, jeśli sos wydaje się być mało winny)siekany koperekprzyprawa typu vegeta lub sama sól2-3 łyżki oleju1 łyżka octucukier Sposób przygotowania:1. Jeśli zamierzamy dodać grzyby do farszu, należy je dzień wcześniej namoczyć w wodzie. odcisnąć i drobno posiekać.2. Przygotowujemy farsz: 2 szklanki ryżu zalewamy 4-ma szklankami wody i dodajemy odrobinę soli. Gotujemy do miękkości. Ugotowany ryż przekładamy do dużej miski.3. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy do ryżu.4. Mięso smażymy na patelni i po usmażeniu dodajemy do ryżu. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy też grzybki.5. W garnku gotujemy wodę, kiedy zawrze dodajemy ocet (sprawi, że liście kapusty nie będą się rozpadać). Wkładamy główkę kapusty obdartą z wierzchnich liści (liście te zachowujemy). Ściągamy pojedynczo liście kapusty.6. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia. Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.7. W dużym rondlu układamy na spodzie pozostałe liście kapusty, układamy ciasno jedną warstwę gołąbków.8. Wlewamy wrzątek (do 2/3 wysokości gołąbków), dodajemy odrobinę soli (pomijam tę czynność ponieważ lubię pikantny farsz i kapusta przejdzie jego smakiem), odrobinę cukru i 2 łyżki oleju, delikatnie ruszamy garnkiem. Układamy kolejną warstwę gołąbków. Całość przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku 1 godzinę, sprawdzamy, czy kapusta jest już miękka, jeśli nie, to pieczemy trochę dłużej.9. Kiedy gołąbki się pieką robimy sos: sok pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mąkę wymieszaną z zimną wodą i energicznie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy koncentratem pomidorowym.10. Upieczone gołąbki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy siekanym koperkiem. I nie pozostaje nam nic innego jak tylko je zjeść :)
Sposób przygotowania:1. Jeśli zamierzamy dodać grzyby do farszu, należy je dzień wcześniej namoczyć w wodzie. odcisnąć i drobno posiekać.2. Przygotowujemy farsz: 2 szklanki ryżu zalewamy 4-ma szklankami wody i dodajemy odrobinę soli. Gotujemy do miękkości. Ugotowany ryż przekładamy do dużej miski.3. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy do ryżu.4. Mięso smażymy na patelni i po usmażeniu dodajemy do ryżu. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy też grzybki.5. W garnku gotujemy wodę, kiedy zawrze dodajemy ocet (sprawi, że liście kapusty nie będą się rozpadać). Wkładamy główkę kapusty obdartą z wierzchnich liści (liście te zachowujemy). Ściągamy pojedynczo liście kapusty.6. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia. Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.7. W dużym rondlu układamy na spodzie pozostałe liście kapusty, układamy ciasno jedną warstwę gołąbków.8. Wlewamy wrzątek (do 2/3 wysokości gołąbków), dodajemy odrobinę soli (pomijam tę czynność ponieważ lubię pikantny farsz i kapusta przejdzie jego smakiem), odrobinę cukru i 2 łyżki oleju, delikatnie ruszamy garnkiem. Układamy kolejną warstwę gołąbków. Całość przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku 1 godzinę, sprawdzamy, czy kapusta jest już miękka, jeśli nie, to pieczemy trochę dłużej.9. Kiedy gołąbki się pieką robimy sos: sok pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mąkę wymieszaną z zimną wodą i energicznie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy koncentratem pomidorowym.10. Upieczone gołąbki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy siekanym koperkiem. I nie pozostaje nam nic innego jak tylko je zjeść :) Smacznego :)
Smacznego :)