Wykonanie
Dorsz pod pierzynką z
pora to fantastyczna propozycja na obiadek! Smakuje naprawdę wyśmienicie. Robiłam już wiele
razy i pewnie nie raz jeszcze się skuszę. Przepis znalazłam w miesięczniku Przyślij przepis nr 18 (4/2009), nieznacznie go zmodyfikowałam.
Składniki:2 płaty
dorsza1 duży
por250 ml
śmietanki 30%sólpieprzolej do smażenia1 łyżka
mąki1 łyżka
margarynySposób przygotowania:1.
Pora oczyszczamy, kroimy w talarki i solimy.2. Na patelni rozgrzewamy
margarynę i dodajemy
pora, dusimy. Jak będzie miękki, wlewamy
śmietanę cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.3.
Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy
solą i
pieprzem i smażymy na
oleju.4. Gotową
rybę odkładamy na talerz, podgrzewamy sos z
pora dodając do niego łyżkę
mąki by był gęstszy. Możemy również zrezygnować z
mąki i gotowym kremem polewamy
dorsza. Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego :)