ßßß Cookit - przepis na Dorsz pod pierzynką z pora

Dorsz pod pierzynką z pora

nazwa

Wykonanie

Dorsz pod pierzynką z pora to fantastyczna propozycja na obiadek! Smakuje naprawdę wyśmienicie. Robiłam już wiele razy i pewnie nie raz jeszcze się skuszę. Przepis znalazłam w miesięczniku Przyślij przepis nr 18 (4/2009), nieznacznie go zmodyfikowałam.
Składniki:
2 płaty dorsza
1 duży por
250 ml śmietanki 30%
sól
pieprz
olej do smażenia
1 łyżka mąki
1 łyżka margaryny
Sposób przygotowania:
1. Pora oczyszczamy, kroimy w talarki i solimy.
2. Na patelni rozgrzewamy margarynę i dodajemy pora, dusimy. Jak będzie miękki, wlewamy śmietanę cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.
3. Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oleju.
4. Gotową rybę odkładamy na talerz, podgrzewamy sos z pora dodając do niego łyżkę mąki by był gęstszy. Możemy również zrezygnować z mąki i gotowym kremem polewamy dorsza. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/02/dorsz-pod-pierzynka-z-pora.html