Wykonanie
Cześć,dzisiaj pokaże Wam fajną alternatywę naszych
polskich placków ziemniaczanych w nieco lżejszej wersji, będą to japońskie placki Okonomiyaki z
białej kapusty i
pora.Składniki:(10 średnich placków)300 g
białej kapusty150 g
pora¾ szklanki
mąki (około 100 g)2
jajkaolej do smażenia
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:1.
Kapustę drobno poszatkować, blanszować kilka sekund, aby zmiękła. Tak przygotowaną
kapustę odsączyć i przełożyć do naczynia gdzie będziemy wyrabiać nasze ciasto. Dodać drobno pokrojonego
pora,
mąkę,
jajka oraz
przyprawy. Dokładnie wymieszać.2. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć i spłaszczyć łyżką porcje ciasta. Smażyć około 3-4 minut z jeden strony.Dobrze smakują z różnego rodzaju dipami bądź
jogurtem naturalnym.