Wykonanie
Przyznam się, że nie przepadam za tradycyjnymi gołąbkami. Więc jak znalazłam ten przepis długo myślałam, czy rzeczywiście to danie będzie mi smakować. Obawy były niepotrzebne. Kotlety wyszły pyszne. Są naprawdę syte. Myślę, że z dodatkiem gotowanego
ryżu i sosu np.
pomidorowego mogłyby być samodzielnym daniem. Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego pt. Obiady z pomysłem na cały miesiąc Tom 3.

Składniki:50 dag
mielonego mięsa50 dag
białej kapusty1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej2
jajkasól,
pieprzSposób przygotowania:1.
Kapustę poszatkować, nasolić, wygnieść w rękach i odstawić na kilka minut. Gdy puści sok, odcisnąć ją.2.
Kapustę wymieszać z
mięsem mielonym, doprawić
solą i
pieprzem, dodać
mąkę ziemniaczaną i starannie wszystko połączyć.3. Z masy formować kotleciki, obtoczyć w
bułce tartej, smażyć na
oleju. Przełożyć do rondelka, wlać niewielką ilość gorącej
wody i dusić chwilę. Wyciągnąć kotleciki. Na wywarze można osobno przygotować
sos pomidorowy do kotlecików. Podawałam kotlety mocno zrumienione na
oleju. Takie bardzo mi smakowały.

Smacznego :)