Wykonanie
Kiedy na dworze robi się coraz chłodniej ja coraz częściej zaglądam do kuchni. Po cichutku siadam przy
stole, otulam się miękkim szalem i przeglądam stare, rodzinne przepisy. Moja babcia potrafiła pięknie opisywać swoje receptury zachęcając wszystkich do jedzenia. Inspiruje mnie do dziś. Kiedy czytam te zapiski ogarnia mnie nostalgiczna chęć rozpalenia w piecu, włączenia naftowej lampy i zatopienia się w kaszmirowych miękkościach. Lubię te
porę roku, jak juz wiecie. Lubię też kuchnię o tej
porze roku, cudownie rozgrzewającą, słodką i aromatyczną. Dziś w mojej kuchni króluje aromat
śliwki,
wanilii i
kardamonu. Piekę babcine ciasto ze
śliwkami i popijam cudnie nastrajającą
kawę z
kardamonem..hmmmm aż mruczę z radości. Podzielę się z
Wami przepisem na
śliwkową przyjemność:Składniki:4
jaja1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki roztopionego
masła0,5 kg
śliwek bez pestek
cukier puder do posypania1 łyżka
masła do wysmarowania tortownicyJak zrobić:1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę.2. Do piany powoli dodajemy
cukier i
cukier waniliowy, cały czas miksując.3. Powoli dodajemy
żółtka, dalej miksujemy około 30 sekund.4. Roztopione i przestudzone
masło wlewamy małym strumieniem, miksując na wolniejszych obrotach również około 30 sek.5.
Mąkę łączymy razem z
proszkiem do pieczenia i łączymy z powstałą masą z
mąką, wsypując po trochu i cały czas miksując (na wolnych obrotach, około 15 sekund).6. Gotowa masę przekładamy do wysmarowanej
masłem tortownicy o średnicy 27 cm. Na wierzch układamy pozbawione pestek
śliwki. Ja układam je dość gęsto, lubię przewagę
śliwek nad
ciastem.7. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 45-50 minut, musicie wyczuć własny piekarnik. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.8. Po przestudzeniu posypujemy
cukrem pudrem i Voila! Jemy!!!
Pachnie cudownie!
Pysznego piątkuH.